Felbontják a bécsi gigaparkolót, zöldterület lesz belőle

2021. május 4. – 17:31

Felbontják a bécsi gigaparkolót, zöldterület lesz belőle
Az óriási parkoló helyén hamarosan zöld oázis lesz – Fotó: Christian Fürthner / PID

Másolás

Vágólapra másolva

Zöldterületet és őstermelői piacot hoznak létre a bécsi Naschmarkt tizenkétezer négyzetméteres parkolója helyén, így szüntetve meg az osztrák főváros egyik legnagyobb hőszigetét, áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében Az európai uniós tervpályázatot társadalmi párbeszéd előzi meg, amelyhez egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett.

A bécsi Naschmarktnál található óriási betonplacc 1972 óta parkoló. A tizenkétezer négyzetméteres terület korábban a Naschmarkt szerves része volt, majd amikor elkészült a Wien-Inzersdorfi Nagybani Piac, a kor szellemiségének megfelelően parkolót csináltak belőle.

Mivel a terület kihasználtsága csupán 40 százalékos és az óriási betonfelület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, a bécsi városvezetés most úgy döntött, hogy a terület kétharmadán feltörik a betont és helyette zöld oázist hoznak létre sok hűsítő árnyékkal.

Az átalakítás során egy fedett, de nyitott piacterületet is kialakítanak – a tervek szerint zöldtetővel és napelemekkel –, ahol helyi termelők kínálhatják majd a regionális finomságokat. A nagy népszerűségnek örvendő bolhapiac megmarad.

Az egykori parkoló funkcióváltásáról társadalmi párbeszédet kezdeményezett az osztrák főváros, ami már az indulásakor óriási érdeklődést váltott ki: egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett. Az eddigi résztvevők mintegy fele a környékbeli kerületek lakója, átlagéletkoruk 42 év. A koronavírus-járvány miatt a lakosok főként e-mailben és online oszthatják meg ötleteiket és mondhatják el a területtel kapcsolatos elvárásaikat, de a városvezetés tízezer hagyományos levelet is kiküldött az érintett kerületek lakóinak.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, májusban és júniusban kis létszámú tájékoztató rendezvényeket is tartanak majd a lakosoknak, ahol a projektben résztvevő kerületek vezetőinek is lehet majd kérdéseket feltenni. A társadalmi párbeszéd 2021 júniusáig tart és ennek eredményei képezik majd az európai uniós tervpályázat alapját, amelyet várhatóan 2021 őszén írnak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!