Kimerültek a brit orvosok, több ezren fontolgatják, hogy szakmát váltanak

2021. május 3. – 10:01

frissítve

Kimerültek a brit orvosok, több ezren fontolgatják, hogy szakmát váltanak
Ricky Morrow és Dee Craig falfestménye az Antrim megyei Glynn near Larne faluban – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss felmérés szerint több ezer, Nagy-Britanniában dolgozó orvos azt tervezi, hogy a koronavírus-járvány után otthagyja a brit állami egészségügyi szolgálatot, az NHS-t, mert kimeríti őket a munka, és aggódnak a mentális egészségük miatt – írja a Guardian.

A Brit Orvosok Szövetsége (BMA) által készített felméréséből kiderült, hogy majdnem minden harmadik nagy-britanniai orvos idő előtt vonulhat nyugdíjba, egynegyedük a pályafutása megszakítását tervezi, míg egyötödük fontolgatja, hogy kilép az egészségügyi szolgálatból, hogy valami mással foglalkozzon. A túl hosszú munkaidő, a világjárvány és a kellemetlen munkakörnyezet megviseli az orvosokat – állapítja meg a kutatás.

A felmérésben összesen 5521 orvos vett részt, közülük 4258-an válaszolták azt, hogy az elmúlt 12 hónap jelentősen megváltoztatta a karriertervüket. Közel 32 százalékuk (1352-en) mondta azt, hogy most már nagyobb valószínűséggel menne idő előtt nyugdíjba, mint 2020 júniusában, amikor a megkérdezettek csupán 14 százaléka gondolta ugyanezt. A változtatást tervezők 25 százaléka mondta azt, hogy nagyobb valószínűséggel szüneteltethetik a pályafutásukat, míg 21 százalékuk azt fontolgatja, hogy elhagyja az NHS-t, és új karriert kezd. 17 százalékuk gondolkodik azon, hogy egy másik országban folytatja hivatását. Néhány válaszadó egynél több lehetőséget is megjelölt, és emellett a válaszadók fele mondta azt, hogy csökkenteni szeretné a munkaidejét.

Dr. Chaand Nagpaul, a BMA vezetője szerint a kiábrándult orvosok nagy száma súlyosbíthatja az NHS személyzeti problémáit, és emiatt a betegek még tovább várhatnak a kezeléseikre. „Nagyon aggasztó, hogy a világjárvány okozta nyomás miatt egyre több orvos fontolgatja az NHS elhagyását. Tehetséges, tapasztalt szakemberek, akikre az NHS-nek minden eddiginél nagyobb szüksége van, hogy kihúzza az országot egy olyan egészségügyi válságból, ami generációnként egyszer fordul elő” – mondta Nagpaul.

„Általában két órával többet dolgozom, mint amennyit a beosztásom szerint kéne. A pihenőnapjaimat azzal töltöm, hogy olyan emailekre válaszolok, amikkel nem volt időm foglalkozni a munkahelyemen. Ez kimerítő. Elkezdtem megvizsgálni az NHS-en kívüli karrierlehetőségeket. Még nem tudom, hogy elhagyom-e az orvoslást, de komolyan fontolgatom. Szeretem az NHS-t, de tudom, hogy ezt a tempót nem tudom a végtelenségig tartani. Egy bizonyos ponton a saját mentális és fizikai egészségemet kell majd előtérbe helyeznem” – mondta egy szakorvos a BMA-nak.

A londoni King's College Kórház 2021. január 27-én – Fotó: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP
A londoni King's College Kórház 2021. január 27-én – Fotó: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Arra a kérdésre, hogy milyen tényezők befolyásolták gondolkodásukat, az orvosok leginkább a munkaterhelést (45 százalékuk), a személyes jólétet (43 százalékuk), a fizetést (29 százalékuk), a munkakörülményeket (22 százalékuk) és a munkahelyi kultúrát (22 százalékuk) említették.

Egy yorkshire-i háziorvos így nyilatkozott: „Az NHS-ben eltöltött több mint 20 éves képzési és munkaidőm alatt az elmúlt néhány hónapban voltam a legközelebb ahhoz, hogy elhagyjam azt a munkát, amelyet szeretek. Mint a legtöbbeknek, nekem is voltak olyan napjaim, amikor abba akartam hagyni. Voltak síró kollégáim, néhányan megijedtek attól, ami körülöttünk történik, és voltak, akiket teljesen letaglózott az egészségügyet sújtó lavina.”

Az orvosok elvándorlása még nehezebbé tenné az NHS számára, hogy kezelje a járvány miatt felfüggesztett ellátások pótlását. Már most 4,7 millióan várakoznak kórházi kezelésre Nagy-Britanniában, ami minden idők leghosszabb várólistája. Nagpaul elmondta: „Az orvosok több mint fele attól tart, hogy a járvány után kezelhetetlen munkaterheléssel kell majd megbirkózniuk, és a legtöbben úgy érzik, hogy a kórházuk vagy osztályuk erre nem lesz képes. Ötből három orvos aggódik a várólisták betegellátásra gyakorolt hatása miatt.”

A brit egészségügyi és szociális minisztérium szóvivője azt mondta: rekordszámú, több mint 1,18 millió orvos, ápoló és NHS-alkalmazott van Angliában, és jelenleg több orvostanhallgatót képeznek, mint bármikor az NHS történetében. „Idén további 7 milliárd fonttal támogatjuk az NHS-t, így a koronavírus-járvány miatti további beruházásai összesen 92 milliárd fontot tesznek ki.”

Az egy hete közzétett adatok szerint 123 800 orvos dolgozik az NHS-nél Angliában, csaknem 6300-zal több, mint egy évvel ezelőtt. Az ápolók száma 303 ezer, ami 11 200-zal több, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor egyes területeken így is széles körű a munkaerőhiány, ami tovább növeli a várólistákat. A Radiológusok Királyi Kollégiumának múlt heti felmérése kimutatta, hogy a felvételeket elemző radiológusok hiánya késlelteti az ellátást és a daganatos megbetegedések kezelését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!