Az újságírók védelmét és a sajtószabadság tiszteletét kéri a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter

2021. május 3. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös állásfoglalásban követeli az újságírók erőteljesebb és hatékonyabb védelmét a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter, írja az MTI.

„Az újságírói munka sosem volt egyszerű, de az az irány, amelynek az utóbbi időben vagyunk szemtanúi, nyugtalanító. Az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek”

– olvasható a Jakub Kulhánek, Ivan Korcok és Alexander Schallenberg által jegyzett állásfoglalásban.

A három miniszter állásfoglalásában arról is írt, hogy a járvány alatt az újságírókra kifejtett nyomás tovább fokozódott, illetve annak következtében jelentősen nőtt a munkájuk közben elhunyt újságírók száma is.

„A tavalyi évben nagy nyugtalansággal figyeltük, hogy a világ több országában jelentős mértékben csökkent a sajtószabadság mértéke”

– írják.

„Az újságírók elleni támadások és az eseményekről való tájékoztatás nagymértékű korlátozása a politikai repressziók és a hatalom megerősítésének a részévé vált.”

Hozzátették, a „médiaátvételek” következtében több országban is korlátozva lett a független szabad sajtó,

„vezető politikusok szóbeli támadásai, amelyek olykor a felbujtás határát súrolják, azt a nézetet terjesztik, hogy az újságírók az ellenségeink, és az ellenük történő támadások indokoltak”

A három miniszter a sajtószabadság napja alkalmából erősítette meg elkötelezettségét az újságírók védelme mellett, ahogy írták, országaik mindig védeni fogják a szabad sajtót.

Ahogy arról a sajtószabadság napjának alkalmából kiadott cikkünkben írtunk, Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma, és egyre több az olyan újság, rádió és tévé, amelynek a tulajdonosai kötődnek a politikához, politikusokhoz.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadság-mutatója évente értékeli 180 különböző ország sajtószabadságának állapotát. Magyarország most a 92. helyen áll, míg 2006-ban még a tizedikek voltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!