Ha egy üzlet beindul: a volt szlovák kormányfő már belebukott az orosz vakcinába, de még mindig tárgyal

2021. április 30. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon tárgyalt Igor Matovič volt szlovák kormányfő, jelenlegi miniszterelnök-helyettes, akinek személyisége és a koalíciós kormányon belüli konfliktusok nehezítik a szlovák járványkezelést.

Szlovákiában egy hónapja okozott kormányválságot az orosz vakcina.

Igor Matovič, az addigi szlovák miniszterelnök le is mondott, és helyet cserélt Eduard Heger pénzügyminiszterrel. A különös kormányválságot az okozta, hogy Matovič a magyar kormány segítségével titokban tárgyalásokat folytatott orosz Szputnyik V vakcinák megvásárlásáról. A koalíciós kormány többi tagja ezen megsértődött, és távozásra bírta a kormányfőt.

A helyzet pikantériája az lett, hogy az új kormányban Heger lett a főnöke Matovičnak, de a pártjukban, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnevezésű, valóban eléggé „egyszerű” üzenetekkel operáló, igencsak populista formációban Matovič maradt Heger főnöke.

Érezzük ugye a helyzet fonákságát? Ezt valahogy úgy érdemes elképzelni, mintha Gulyás Gergely, a Felcsút focicsapatának ígéretes hátvédje, csapatkapitányként úgy próbálná utasítgatni Orbán Viktor balszélsőt, hogy közben a kormányban azért Orbán az ő főnöke.

Igor Matovič így természetesen második emberként is meghatározó szereplő, a legfontosabb politikacsináló maradt. Ő egy nagyon különös jelenség, hatalmas egója van, látványos akciókkal, performanszokkal, folyamatos Facebook-kampánnyal robbant be a szlovák politikába, megkerülhetetlen lett, de csak több párttal összefogva tudott kormányt alakítani.

Itt némileg a magyar politikai térképpel analóg helyzetre is lehet gondolni, az ellenzék összefogással nyert, majd hatalomra került, és minden lehetséges kérdésen összeveszett, azóta is püföli egymást folyamatosan, és a sajtónak mindent mindenki kiszivárogtat.

Bárki bármit gondoljon a magyar járványkezelésről, Szlovákiából nézve óriási előnye a helyzetnek, hogy stabil a kormány. Születnek döntések, jók, vagy rosszak, de születnek. Szlovákiában viszont egyszerre nagyon súlyos az egészségügyi helyzet, és egyszerre mondanak mást a kormányt alkotó pártok, miniszterek.

  • Lehet-e iskolákat nyitni?
  • Milyen korlátozások szükségesek?
  • Melyik vakcina adható be?

Mindenről vita van. Van olyan kormánypárt, amelyik Keletre húz, van, amelyik Nyugatra.

Matovič ebben a helyzetben állandóan próbál átnyúlni mások területeire, például pénzügyminiszterként is oltásokról tárgyal (tegnap például Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel Gönyűn), csakhogy a gyógyszerszövetség vezetőjének kellene jóváhagynia a Szputnyikot, de vele Matovič már egy ideje állóháborút folytat.

Eduard Heger szlovák kormányfő mindenesetre most arról beszélt, hogy amennyiben a magyar tanúsítvánnyal rendelkező laboratórium megerősíti azt, hogy a Szputnyik V biztonságos, akkor Szlovákiában is megkezdődhet a használata. A koalíció viszont továbbra is törékeny, lehet, hogy ebben a kérdésben végül Matovičék győznek, hiszen az oltásban nagyon lemaradt Szlovákia, mindenki várja már a vakcinákat, de az biztos, hogy törékeny marad a kormányzat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!