Meghalt El Risitas, a Trollfoci által is felkapott spanyol humorista

2021. április 29. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután hosszan tartó betegség után, 65 éves korában meghalt Juan Joya Borja, vagyis El Risitas, akit Magyarországon leginkább a Trollfoci révén lehet ismerni. A spanyol humorista tavaly szeptember óta volt kórházban, az egyik lábát is amputálni kellett a betegsége miatt – írja az ABC de Sevilla.

A sevillai El Risitas élete során sok mindennel foglalkozott, volt konyhai kisegítő, és építkezéseken is dolgozott, 2000-ben azonban a tévés karrierje is elkezdett felfutni, miután elkezdték különféle beszélgetős műsorokba hívni. A humorista elsősorban a védjegyévé vált nevetésével nyűgözött le mindenkit, innen kapta a becenevét is, az El Risitas ugyanis magyarul nagyjából annyit tesz, hogy A Röhögő. Joya 2005-ben szerepelt a Torrente 3 – A védelmezőben is, a világhírt azonban nem ez, hanem az ikonikus röhögése hozta el neki.

A humorista 2007-ben egy tévéműsorban mesélte el, hogy még konyhai dolgozóként egyszer a tengerparton hagyott egy rakás serpenyőt, hogy a víz tisztára mossa őket, de mire reggel ment volna értük, elvitte őket a víz. Mindezt annyira szórakoztatóan tálalta, hogy már akkor egymilliós nézettséget ért el vele a YouTube-on, igazán népszerű azonban csak hét-nyolc évvel később lett, amikor elkezdték feliratozni az eredeti videót.

Az évek során A bukás című film híres, Hitler által előadott monológjához hasonlóan egy rakás paródia készült az eredeti videóból, többek közt Magyarországon is, ahol a 2013-as, 3-0-val végződő román–magyar világbajnoki selejtező után készült belőle emlékezetes átirat:

El Risitas ezzel végérvényesen bekerült a magyar focis folklórba, Zombori Sándor szakkommentátor nyomán megkapta a Francesco Zombori nevet, és rendre feltűnt a magyar válogatott meccsei után – a holland–magyar 8-1 után hasonlóan emlékezetes videó készült. A Trollfoci 2016-ban Magyarországra is meghívta a humoristát, aki el is fogadta a felkérést. El Risitast még Dárdai Pál is emlegette, amikor 2014-ben elfogadta a magyar válogatott irányítását, mint akkor mondta, ha netán rosszul jön ki belőle, az a fogatlan manusz fog röhögni rajta is, akit a netes videókban láttunk az elmúlt kudarcok után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!