Ezrek tüntettek Párizsban, amiért elengedte a bíróság egy idős zsidó nő gyilkosát

2021. április 26. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer ember tüntetett Franciaországban, miután a bíróság szabadon engedte egy idős zsidó nő gyilkosát, írja a Sky. A párizsi Eiffel-torony közelében a tömeg az antiszemitizmus visszaszorítása miatt is tüntetett.

A 65 éves Sarah Halimi 2017-ben halt meg, miután párizsi lakásának szomszédja, egy Kobili Traore nevű férfi egyszerűen kilökte az ablakon. Traore elismerte a bűnösségét, és állítólag a gyilkosság pillanatában azt kiáltotta, hogy allahu akbar.

A férfi a gyilkosság óta pszichiátriai kezelés alatt áll, és a hírek szerint komoly marihuánafogyasztó is volt. Korábban a francia legfelsőbb bíróságnak megfelelő Semmitőszék azt is megállapította, hogy a gyilkosságot antiszemita indítékból követte el a férfi.

Franciaországban azonban a helyi törvény szerint nem állítható bíróság elé, aki bódult állapotban követett el bűncselekményt, még akkor sem, ha illegális szerektől állt be. Több szakértő szerint az elkövető a gyilkosság idején is be volt tépve. Ugyanígy nem vonhatnak olyat büntetőjogilag felelősségre, aki valamilyen mentális zavar miatt nincs a cselekedete teljes tudatában, amikor elkövet egy bűncselekményt. Korábban Emmanuel Macron francia elnök is arról beszélt, hogy nem ért egyet ezzel a törvénnyel, és sürgősen változtatni kell rajta.

Az ügyben hét pszichiátriai szakvélemény is született, és abban ugyan minden szakvélemény egyetértett, hogy Traore a gyilkosság pillanatában nagyon be volt szívva, és hogy vannak mentális zavarai, amikre a rendszeres szívás legalábbis ráerősít; abban viszont már nem voltak egységesek, hogy ez pontosan milyen hatásokkal járhat – írta korábban az ügyet összefoglaló anyagában a francia 20minutes. Traoré a vallomásában azt mondta, hogy úgy érezte, démoni erő szállta meg a gyilkosság előtt.

A férfi nagyjából 15 éven át naponta átlagosan egy tucat marihuánás cigarettát szívott el. Egyes szakértők szerint ez ahhoz is elég lehetett, hogy tényleg teljesen elveszítse a kapcsolatát a valósággal, és valójában ne legyen fogalma arról, hogy egyes tettei milyen következményekkel járhatnak. Más szakértők szerint viszont a nagy mennyiség hatására meg kellett tanulnia az évek során együtt élni a pszichoaktív hatásokkal, így a gyilkosság idején igenis beszámítható volt.

Az eset akkora felháborodást váltott ki Franciaországban, hogy várható a problémás törvények felülvizsgálata. A problémát ugyanis az jelenti, hogy függetlenül attól, hogy mi okozza, ha valakiről megállapítják, hogy nem beszámítható, akkor a francia törvények értelmében nem büntethető, még akkor sem, ha esetleg ezt a beszámíthatatlansági állapotot átmenetileg és saját magának idézte elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!