Darabokra szakadva találták meg az indonéz hadsereg eltűnt tengeralattjáróját

2021. április 25. – 10:20

frissítve

Darabokra szakadva találták meg az indonéz hadsereg eltűnt tengeralattjáróját
A 44 éves hadi jármű vélhetően darabokra tört a süllyedés következtében Fotó: SONNY TUMBELAKA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 44 éves, német gyártmányú katonai tengeralattjárón 53 ember volt. Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el.

Megtalálták a szerdán eltűnt indonéz tengeralattjárót darabokra szakadva a tengerfenéken a Bali melletti vizeken – közölte a katonaság vasárnap, egyúttal megerősítették, hogy a legénység mind az 53 tagja meghalt.

A KRI Nanggala 402 három részre szakadt

– mondta Yudo Margono, a haditengerészet vezérkari főnöke az Al Jazeera tudósítása szerint.

Az indonéz elnök már korábban bejelentette vasárnap, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak, írja az MTI.

„A katonaság és a haditengerészet megváltoztatta a KRI Nanggala 402 tengeralattjáró státusát”

– mondta újságíróknak Joko Widodo elnök. A 44 éves hadi eszközt „a kapcsolat megszakadt” címen tartották nyilván, amióta szerdán eltűnt. Ezt változtatták most az „elsüllyedt” kategóriára.

„Mi indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak”

– mondta az államfő.

Szombaton a kutatócsoportok a merüléshez közel megtaláltak a tengeralattjáróról származó néhány tárgyat, többek között imamatracdarabokat és a periszkóp zsírozásához használt kenőanyag tubusát.

Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter. Szakértők szerint a tengeralattjáró darabokra törhetett. A 44 éves, német gyártmányú katonai tengeralattjárón 53 ember volt, pénteken még úgy tűnt, szombatig akár még levegő is lehet az egyelőre ismeretlen okból 850 méteres mélységbe süllyedt, 250-500 méteres merülésre tervezett hajón.

A KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A kereséshez több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr is segítséget küldött. Noha Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!