Csak darabokat találtak meg az elsüllyedt tengeralattjáróból

2021. április 24. – 14:38

Csak darabokat találtak meg az elsüllyedt tengeralattjáróból

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevesebb a remény arra, hogy túlélőket találjanak a szerdán elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró balesete után. Szombaton roncsokra bukkantak Bali partjainál.

A 44 éves, német gyártmányú katonai tengeralattjárón 53 ember volt, pénteken még úgy tűnt, szombatig akár még levegő is lehet az egyelőre ismeretlen okból 850 méteres mélységbe süllyedt, 250-500 méteres merülésre tervezett hajón.

A baleset feltételezett helyszínének közelében tenger felszínén olajfoltra bukkantak, így feltételezik, hogy az 1400 tonnás, 60 méter hosszú, dízel-elektromos meghajtású hajó üzemanyagtartályának sérülésének köze lehet a balesethez – írta a BBC.

A hivatalosan eddig csak eltűntként keresett hajó most már bizonyosan elsüllyedt – írta az MTI az indonéziai hadsereg szombati beszámolója nyomán, miután több darabja is előkerült a tengeralattjárónak. Megtalálták egy torpedó darabjait, több, a legénység által használt imaszőnyeget, és egy olyan kenőanyag tubusát, amelyet a periszkóp bezsírozásához használnak. A tárgyak bizonyosan az elsüllyedt tengeralattjáróból kerülhettek elő – tudatta az indonéz haditengerészet vezérkari főnöke.

Judo Margono a legénységről továbbra sem tudott hírekkel szolgálni, de aggodalomra ad okot a hadsereg korábbi tájékoztatása, mely szerint a hajóban rekedt 53 embernek csak 72 órára elegendő oxigénje van. A hatóságok szombaton azt közölték, nem adták fel a reményt, hogy túlélőkre találnak, és megkezdték a mentési előkészületeket.

Margono szerint ha nem történt áramszünet, és a hajó elektromos berendezései még működnek, akkor akár öt napra elegendő oxigénmennyiség is lehet a tengeralattjáróban.

A KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A kereséshez több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik.

Noha Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!