16 ezer eurós kártérítést kap a berlini balett fekete táncosa az őt ért rasszista megjegyzések miatt

2021. április 23. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Peren kívüli megegyezéssel meghosszabbították a szerződését, és 16 ezer eurós (kb. 5,7 millió forintos) kártérítést kapott az a balerina, aki beperelte a berlini állami balett-társulatot, miután rasszista megkülönböztetés érte a bőrszíne miatt – írja a BBC.

A New York Times cikke szerint Chloé Lopes Gomes azután kelt ki az őt érő rasszizmus ellen, miután tavaly szeptemberben kiderült, azok között a táncosok között van, akiknek nem hosszabbítják meg a szerződését. Lopes Gomes most az Instagramon üdvözölte a megállapodás létrejöttét, ami szerinte „pici győzelem, de hatalmas előrelépés a balettvilág számára”.

A nő korábban azt állította, hogy komoly rasszista megjegyzésekkel kellett szembenéznie a Staatsballett, a berlini állami balett-társulatban, amelynél ő volt az első fekete balett-táncosnő, és két évig dolgozott náluk. A francia táncos 2018-ban csatlakozott a 2004-ben alapított neves társulathoz, ami Nyugat-Európa egyik legnagyobbja, közel 90 táncossal.

Lopes Gomes állítása szerint a berlini Staatsballett balettmestere (a balettért felelős szakmai vezetője) azt mondta, hogy nem kellene őt felvenniük, mert fekete. „Szerinte egy fekete nő a balett színeiben nem esztétikus” – mondja a BBC-nek Gomes. A nőt állítása szerint arra is megkérték, viseljen világosabb sminket, hogy jobban beolvadjon a többiek közé. Elmondása szerint az utóbbi években ez a balettmester többször is rasszista megjegyzéseket tett rá, de volt egy olyan alkalom is, ami különösen sokkolta.

„Fehér fátylat osztogatott éppen a táncosoknak, és amikor hozzám ért, azt mondta, neked nem adok, mert ez egy fehér fátyol, te meg fekete vagy. Nagyon megalázva éreztem magam.”

A berlini Staatsballett vizsgálatot indított az ügyben, és 2020 decemberében közleményt fogalmaztak meg, amiben azt írták, külső szakértőket is bevontak, érzékenyítő workshopokra küldték a kollégáikat, és egyáltalán nem tolerálják a rasszizmust a társulatban.

Christiane Theobald, a Staatsballett ügyvezető igazgatója kijelentette: „Bánom a Chloé Lopes Gomes-t ért diszkriminációt, amelyet nagyon komolyan veszünk és átfogóan kezelünk.” Szerinte az eset felnyitotta a szemüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!