Fekete balett-táncos: azt kérték, viseljek világosító sminket

2021. január 3. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Chloé Lopes Gomes a BBC videóriportjában állítja, hogy komoly rasszista megjegyzésekkel kellett szembenéznie a Staatsballett, berlini állami balett-társulatban, amelynél ő volt a legelső fekete balett-táncosnő, és két évig dolgozott náluk. A francia táncos 2018-ban csatlakozott a 2004-ben alapított neves társulathoz, ami Nyugat-Európa egyik legnagyobbja, közel 90 táncossal.

„Nagyon meg voltam lepődve és nagyon büszke voltam, ugyanakkor nem szerettem volna, ha a bőrszínem lenne a téma. Azt szerettem volna, ha az emberek a tehetségem miatt beszélnek rólam” -fogalmaz a táncművész.

Állítja, hogy a berlini Staatsballett balettmestere (a balettért felelős szakmai vezetője) azt mondta, hogy őt nem kellene felvenniük, csak azért, mert fekete. „Szerinte egy fekete nő a balett színeiben nem esztétikus” – mondja a BBC-nek Gomes. „Az utóbbi években voltak alkalmak ez a balettmester rasszista megjegyzéseket tett rám, de egy olyan alkalom volt, ami különösen sokkolt, amikor fehér fátylat osztogatott éppen a táncosoknak, és amikor hozzám ért, azt mondta, neked nem adok, mert ez egy fehér fátyol, te meg fekete vagy. Nagyon megalázva éreztem magam.”

A nő azt is állítja, hogy megkérték, viseljen a bőrét világosító sminket, hogy még jobban beolvadjon a többiek közé.

A New York Times cikke szerint a nő azután kelt ki még ősszel az őt érő rasszizmus ellen, amikor 2020 szeptemberében kiderült, azok között a táncosok között van, akiknek nem hosszabbítják meg a szerződését.

A berlini Staatsballett vizsgálatot indított az ügyben és 2020 decemberében közleményt fogalmaztak meg, amiben azt írják, külső szakértőket is bevontak, érzékenyítő workshopokra küldték a kollégáikat, és hogy egyáltalán nem tolerálják a rasszizmust a társulatban.

A BBC riportja és a New York Times riportjai szerint jó pár nem fehér balett-művész szolidaritását fejezte ki Gomeszel, egyebek mellett a brit királyi balett szólótáncosa, Fernando Montano is azt mondta, Chloé nincs egyedül a fekete balett-táncosokat érő diszkriminációval.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!