Novák Katalin értelmezte a Fidesz és a német szélsőjobb kapcsolatát

2021. április 21. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Fidesz kilépett a brüsszeli Európai Parlamentben a Néppártból, a strasbourgi székhelyű Európa Tanácsban sem maradhatott a Néppárt soraiban. Hétfőn emiatt hat fideszes csatlakozott az Európai Konzervatívok-Demokratikus Szövetség jobboldali képviselőcsoporthoz. Ennek a társulatnak a tagja a lengyel Jog és Igazságosság párt, valamint a Matteo Salvini vezette olasz Liga, velük a Fidesz jó kapcsolatot ápol. Ennek a formációnak a tagja a német szélsőjobboldali párt, az AfD is. (A KDNP képviselői itt is a néppárti frakcióban maradtak.) Az Európa Tanácsban 47 ország 324 képviselője ül. Az Európa Tanács soros elnöke májustól éppen Magyarország lesz hat hónapon át.

Novák Katalint arról kérdezték az ATV-n, nem hiperszenzitív-e, hogy a Fidesz az AfD-vel (Alternative für Deutschland) van együtt. A családügyi miniszter azt válaszolta: a brit konzervatívok jelentik a frakció vezető erejét, brit a frakcióvezető is. Őket azzal vádolni, hogy egy nem demokratikus módon szerveződő szövetségnek az élén állnának, az elég meredek állítás lenne. Kétoldalú kapcsolataik nincsenek az AfD-vel, az ET-n belül egy technikai-taktikai szövetség működik, de egyébként a CDU és a CSU az ő partnereik Németországban.

Hozzátette még, hogy az Európa Tanácson belül a frakciók sokkal lazább szövetséget jelentenek, mint az Európai Parlamentben. Az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának élére egyébként a fideszes Németh Zsoltot választották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!