Egy fontos lépéssel közelebb kerültünk a 2030-as klímacélokhoz

2021. április 21. – 10:55

frissítve

Egy fontos lépéssel közelebb kerültünk a 2030-as klímacélokhoz
Fotó: Reuters/Pascal Rossignol

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói szerda reggel megállapodtak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, írja az MTI.

Az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben bemutatta erre vonatkozó, 2030-ig megvalósítani kívánt új éghajlatvédelmi tervét. A most született megegyezés a készülőben lévő „klímavédelmi törvénybe” illeszkedik majd.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság 2040-re vonatkozó, közbenső klímacélokat fog javasolni, egyidejűleg közzéteszi az unió üvegházhatást okozó gázok 2030-2050 közötti időszakra vonatkozó tervezett indikatív költségvetését az alapul szolgáló módszertannal együtt.

Az Európai Bizottság első ízben 2018 novemberében ismertette az unió klímasemlegességének 2050-ig tervezett megvalósítására vonatkozó elképzelését, amely összhangban van a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban rögzített azon célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell a másfél fokos maximumra.

Korábban írtuk, hogy rengeteg uniós pénz érkezik Magyarországra a következő öt évben az általános költségvetésen felül. A koronavírus pusztítása utáni újraindulást segítő, zöldebb és ellenállóbb gazdaságot megteremteni hivatott alap lehívásához részletes terveket kell benyújtaniuk a tagállamoknak. Ebben a cikkben azt néztük meg, mire készül a magyar kormány az egyik legfontosabb intézkedési területen, az energetikában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!