A második világháború óta nem csökkent ekkorát az üvegházhatású gázok kibocsátása Amerikában

2021. január 12. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

A második világháború óta mért legnagyobb mértékben, 10,3 százalékkal csökkent 2020-ban az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság miatt – írja az MTI a Rhodium Group nemzetközi kutatóintézet keddi jelentése nyomán. A járvány hatása persze időszakos, megfelelő intézkedések híján a csökkenés nem marad fenn hosszabb távon.

A nagymértékű kibocsátáscsökkenés azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak sikerült túlteljesítenie azt a vállalását, hogy a 2005-ös szinthez képest 17 százalékkal csökkenti a kibocsátását 2020-ig. A végeredmény 21,5 százalék lett. A közlekedési szektorban volt a legnagyobb kibocsátás-visszaesés (14,7 százalék) 2019-hez képest, a második helyen az erőművek kibocsátása áll (10,3 százalék).

A jelentés szerint azonban mindez nem garantálja, hogy az ország könnyedén teljesíti a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalását, amely szerint 2025-ig a 2005-ös szinthez képest 28 százalékkal csökkenti az emisszióját.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat az éghajlatvédelmi egyezményből, de Joe Biden megválasztott elnök az azonnali visszalépést tervezi a január 20-i beiktatását követően. Biden célja, hogy az ország 2050-ig nullára csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, de első lépésként a 2030-ra vállalt emissziócsökkentés mértékét kell bejelentenie.

Kövess minket Facebookon is!