És a te nagypapád is náci volt?

2021. április 21. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több német fiatal kutat nagyszülei múltja után, esetleges náci szerepvállalásuk nyomait keresik. Az online mozgalom tagjai a #MeinNaziHintergrund, magyarul „az én náci hátterem” hashtaggel jelölik küldetésüket. A rokonok náci múltja még mindig tabunak számít a német családok körében, főleg, ha háborús bűnösökről van szó.

A Deutsche Welle riportjában a 39 éves Moritz Pfeiffer arról beszél, hogy nagyanyja szenvedélyes, lelkes náci volt, nagyapja pedig harcolt a világháborúban – erről még könyvet is írt. A hasonló korú Alexander von Freeden nagyapjának is köze volt a náci rezsimhez: azt pletykálták, hogy az SS tagja volt, de a családjában sosem beszéltek erről. Szerinte könnyű úgy tekinteni a nácikra, mint valamiféle űrlényekre, akik rossz útra vitték a németeket, aztán eltűntek, mintha visszarepültek volna a bolygójukra, pedig nyilván nem ez történt.

Egy másik megszólaló, Signe arról mesél, hogy nagyanyja is részt vett az egyik náci felvonuláson, ahol Adolf Hitler beszédet mondott, de annyira rossz volt a hangminőség, hogy semmit sem értettek a szavaiból, ennek ellenére éltették a Führert.


A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!