Vége a tárgyalásoknak George Floyd ügyében, az esküdtek kezében van a vádlott

2021. április 19. – 23:29

frissítve

Vége a tárgyalásoknak George Floyd ügyében, az esküdtek kezében van a vádlott
Fotó: Jason Armond / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Lezajlottak a záróbeszédek a George Floyd megölésével vádolt volt rendőr, Derek Chauvin három hete zajló minneapolisi tárgyalásán, ahol a vádlott nem tett tanúvallomást, és a védelem tanúmeghallgatásai is véget értek múlt csütörtökön, írja a CNN.

„Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrtiszt 9 percig és 29 másodpercig térdelt George Floyd nyakán és hátán az aggódó szemtanúk szeme láttára, pusztán büszkesége és egója miatt”

– mondta Steve Schleicher ügyész hétfőn a tárgyalásokat lezáró beszédében.

„Nem hagyta, hogy ezek az emberek megmondják neki, mit kell tennie. Azt csinált, amit akart, ahogyan akarta, és ameddig csak akarta.”

Chauvin ügyvédje a vádlott védelmében azt mondta, a rendőrtiszt észszerűen viselkedett a helyzetben, és nincs rá bizonyíték, hogy szándékosan alkalmazott volna törvénytelen erőszakot.

Nelson azt mondta:

„Figyelembe kell venni, hogy a tisztek emberek, akik képesek hibázni erősen stresszes helyzetekben.”

A tárgyalás során az ügyészek 38 tanút hallgattak meg, köztük a Chauvint bíráló rendőrségi erőszakszakértőket és az orvosszakértőket, akik Floyd halálát ismertették. Az egyik közülük David Fawler igazságügyi orvosszakértő, aki arról beszélt, hogy szerinte Floyd halálának oka nem határozható meg pontosan, de abban szívbetegsége és a kipufogóból belélegzett gáz is szerepet játszhatott. Ezután a vád visszahívta Martin Tobin korábban meghallgatott orvosszakértőt, aki vitatta, hogy a szén-monoxid-mérgezés szerepet játszhatott volna. A védelem hét saját tanút hívott be, de magát Chauvint nem, ő az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozva nem tanúskodott.

A védelem részéről többen tanúskodtak Floyd kábítószer-használatáról, különös tekintettel egy 2019. májusi előzetes letartóztatás során, amikor ópiátokat fogyasztott, mikor a rendőrség próbálta megközelíteni. A tanúk együttesen alátámasztották a védelem három fő érvét az ügyben: Floyd kábítószer- és egészségügyi problémák miatt halt meg, hogy Chauvin erőszakos fellépése szörnyű volt, de helyénvaló, illetve hogy a nézők ellenséges tömege elterelte a rendőr figyelmét.

A tanúvallomások és záróbeszédek végével a vádlott sorsa az esküdteken múlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!