A Fokvárosi Egyetem épületeit is elérték a lángok, felmerült a gyújtogatás gyanúja

2021. április 19. – 00:30

frissítve

A Fokvárosi Egyetem épületeit is elérték a lángok, felmerült a gyújtogatás gyanúja
Fotó: Rodger Bosch / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A város fölé magasodó hegy lábánál fekvő Fokvárosi Egyetem egyes épületeit is elérték a lángok, miután vasárnap tűz ütött ki a közelben a hegyen, több száz diákot kellett kimenekíteni, írja a BBC a helyi hatóságokra hivatkozva. A dél-afrikai TimesLIVE szerint vasárnap éjjel a rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki valakit, miután felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja.

Egy étterem teljesen megsemmisült a tűzben, de az egyetem könyvtára és más épületrészei is veszélyben vannak, és részben leégett egy 1796-ban épült szélmalom.

A leégett szélmalom (fent) és a könyvtár épületét oltó tűzoltók (lent) – Fotó: Rodger Bosch / AFP A leégett szélmalom (fent) és a könyvtár épületét oltó tűzoltók (lent) – Fotó: Rodger Bosch / AFP
A leégett szélmalom (fent) és a könyvtár épületét oltó tűzoltók (lent) – Fotó: Rodger Bosch / AFP

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi okozta a tüzet, korábban az volt az álláspont, hogy feltehetően egy nem megfelelően eloltott tábortűzből indulhatott ki, a száraz aljnövényzet és az alacsony páratartalom pedig kedvezett a lángok gyors terjedésének. Azóta elterjedt az a pletyka is, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta a tüzet, a helyi hatóságok pedig megerősítették, hogy egy embert már kihallgattak ez ügyben.

Több mint 120 tűzoltó és négy helikopter is részt vesz az oltásban, az egyik tűzoltót égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani. A hatóságok szerint három napra is szükség lehet, hogy megfékezzék a lángokat. A közeli nemzeti parkban tartózkodókat arra kérték, hogy hagyják el a hegyet, a közelben lakókat pedig figyelmeztették, hogy a füst miatt zárják be az ajtókat és az ablakokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!