Az urándúsítót ért támadás után Irán még dúsabb uránt fog gyártani

2021. április 13. – 21:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer gép sérült meg vagy ment tönkre vasárnap egy iráni urándúsítót ért támadásban – írja iráni tisztviselők nyilatkozatai alapján a BBC. Szakértők szerint a közel-keleti ország így már nem tudja végrehajtani a folyamatot, új centrifugákat fognak beszerezni.

A szombaton üzembe helyezett gépekkel már bőven meghaladták a 2015-ös nemzetközi egyezményben lefektetett maximumot, de most azt ígérik, hogy már 60 százalékos dúsítás lesz a céljuk. Ez már több, mint ami az atomerőművekhez szükséges, de még kevesebb, mint a 90 százalék, ami nukleáris fegyverek előállításához kell. Irán természetesen tagadja, hogy ilyen fegyvereken dolgozna. Állításuk szerint csak olyan mértékben dúsítják az urániumot, hogy azt az energetikában, gyógyászatban és a mezőgazdaságban be tudják vetni.

Irán szerint Izrael egy robbantással kiütötte az üzem áramellátását, ebben sérültek meg a centrifugák is. A helyreállítási munkálatok akár kilenc hónapot is igénybe vehetnek. Hétfőn az iráni külügyminiszter azt ígérte, hogy visszavágnak, és nem sokkal később támadás ért egy izraeli hajót az Emírségek partjainál. Irán még nem vállalta fel a támadást.

Irán azután kezdte el megszegni az atomalku kitételeit, hogy Donald Trump kivonta az USA-t a megállapodásból. Amerikai és iráni tisztviselők most Bécsben tárgyalnak az alku megújításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!