Közös türk médiaplatformot hozna létre a külügy a dezinformációs támadások megelőzésére

2021. április 12. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös médiaplatform létrehozását javasolta Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Türk Tanács országait képviselő információs és médiaügyi miniszterek hétvégi ülésén, számolt be a 24.hu, az APA azeri hírügynökség jelentése alapján.

A Bakuban megrendezett találkozón Sztáray kijelentette, hogy Magyarország támogatta Azerbajdzsánt a második hegyi-karabahi háború során. Ez volt az a konfliktus tavaly ősszel, mely során Azerbajdzsán megszállta az örmények lakta, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahot, aminek következtében örmények ezrei kényszerültek elhagyni otthonukat.

A 44 napig tartó konfliktust követően mindkét felet háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. Hegyi-Karabah katonailag el nem foglalt északi kétharmada végül de facto nem került vissza Azerbajdzsánhoz, hanem kétezer orosz békefenntartó ellenőrzi jelenleg a régiót.

A biztonságpolitikáért felelős államtitkár a Hegyi-Karabahtól északra található, bombatámadást szenvedett Gandzsa városába is ellátogatott kollégáival, ahol elítélte az azeri lakosságot ért támadást. Sztáray szerint a katonai invázió során dezinformációs támadások érték Azerbajdzsánt, csakúgy mint Magyarországot az elmúlt években. Éppen ezért az államtitkár nagyon fontosnak tartja egy médiaplatform létrehozását Magyarország és a Türk Tanács tagállamai között.

„Ezt azért kell megtenni, hogy közvetíthessük a valóságot a világ felé. Ez a platform nagyon fontos lesz a félretájékoztatások megelőzésében”

– idézi Sztárayt az azeri hírügynökség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!