Egymás feljelentgetésére buzdít a kínai kiberfelügyelet a párt századik születésnapja előtt

2021. április 12. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Idén július 23-án lesz száz éve, hogy megalakult a Kínai Kommunista Párt (KKP). Az ünnep közeledtével a kínai kiberfelügyeleti szerv nagyon fogadkozik, hogy lecsap a „történelmi nihilistákra”, és azt akarják, hogy az online térből minél inkább eltűnjenek a pártot és történelmét érő kritikák. Ezért létrehoztak egy olyan forródrótot, ahol a felhasználók bejelentéseket tehetnek, ha ilyen bejegyzésekkel találkoznak a kínai interneten – írja a Guardian.

A forródrót lehetővé teszi, hogy az önkéntes házmesterek olyan internetezőket jelentsenek föl, akik „elferdítik” a párt történelmét, támadják a párt vezetését és politikáját, nemzeti hősöket rágalmaznak meg, vagy „tagadják a fejlett szocialista kultúra kiválóságát” az interneten – áll a Kínai Kibertér Adminisztráció (CAC) egyik részlege által pénteken közzétett közleményben.

„Egyesek hátsó szándékkal (...) nihilista történelemhamisítást terjesztettek az interneten, rosszindulatúan elferdítve, becsmérelve és negligálva a párt történelmét. Reméljük, hogy az internethasználók többsége aktívan részt vesz majd a társadalom felügyeletében (…) és lelkesen jelenti a káros információkat” – áll a közleményben.

A „történelmi nihilizmus” egy Kínában használt kifejezés, amellyel a KKP azokat illeti, akik nyilvános kételyeket fogalmaznak meg a múlt történéseivel kapcsolatban. Kínában az internetet szigorúan cenzúrázzák, és a legtöbb külföldi közösségi média, kereső és hírportál be van tiltva az országban. A hatóságok gyakran fokozzák a cenzúrát és az online tér felügyeletét a nagyobb események, például történelmi évfordulók, politikai találkozók és sportesemények előtt.

A közlemény nem részletezte, hogy milyen büntetéseket kapnak azok, akiket a forródróton keresztül jelentenek, de Kínában az internetezők már most is börtönbüntetéssel és más jogi büntetésekkel néznek szembe, ha olyan tartalmakat tesznek közzé, amelyek túlzottan kritikusak. Az év elején kiadott törvénymódosítások értelmében azok, akik sértegetik, rágalmazzák vagy megsértik Kína nemzeti hőseinek és mártírjainak emlékét, akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

A múlt héten a kelet-kínai Csiangszu tartomány hatóságai őrizetbe vettek egy 19 éves férfit, akit azzal vádoltak, hogy sértő megjegyzéseket tett Nanking 1937-es japán megszállásáról. Azok a kínai közösségi oldalak, amik nem cenzúrázzák a kritikus tartalmakat, a jelenlegi törvények értelmében pénzügyi bírsággal és a szolgáltatásuk ideiglenes felfüggesztésével is számolhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!