Tizenkét év börtönt is kaphat a pénzmosással vádolt volt portugál kormányfő

2021. április 10. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzmosás és okirathamisítás miatt pert indítanak José Sócrates korábbi portugál kormányfő ellen – írja az MTI.

A pénzmosás kettőtől tizenkét évig, az okirathamisítás három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Az ügyészség korrupcióért is felelősségre akarta vonni Sócratest, de Ivo Rosa, a portugál legfelső büntetőtörvényszék bírája úgy döntött, hogy a vádak ellentmondásossága, megalapozatlansága, valamint az elévülés ezt nem teszi lehetővé.

A Lusa portugál állami hírügynökség szerint Rosário Teixeira ügyész panaszt nyújtott be Rosa döntése ellen. Sócrates 2005 és 2011 között volt Portugália miniszterelnöke. 2014 novemberében a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe eddig legnagyobb – Marquis fedőnevű – portugál korrupcióellenes nyomozása keretében. Ez volt az első eset az ország történetében, hogy egy volt miniszterelnököt őrizetbe vettek.

José Sócrates 2017. július 26-án, Lisszabonban – Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
José Sócrates 2017. július 26-án, Lisszabonban – Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A több mint 4000 oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. A bűncselekményeket 2006 és 2015 között követhette el.

A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Mindkét vállalkozás időközben megszűnt, eurómilliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult.
A szociáldemokrata politikus ártatlannak vallja magát, az eljárást pedig politikailag motiváltnak tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől