Fegyveresek végeztek egy ismert görög bűnügyi újságíróval

2021. április 9. – 22:29

frissítve

Fegyveresek végeztek egy ismert görög bűnügyi újságíróval
Forrás: Costas Baltas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Athéni otthonától nem messze végzett pénteken egy ismert görög bűnügyi újságíróval két, motoron érkező fegyveres a helyi rendőrség közlése szerint. Egy névtelenséget kérő rendőr szerint egyértelmű, hogy profi bérgyilkosok lőtték le a férfit – írja az MTI.

Jéorjiosz Karaivaz a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, és főleg jogi és rendőrségi ügyek tudósításáról volt ismert hazájában. A rendőrség szerint az elkövetők több lövést is leadtak az újságíróra. Karaivazzal hét lövedék végzett, a helyszínen pedig eddig összesen tizenhét töltényhüvelyt találtak. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le.

Arisztotélia Peloni kormányszóvivő megrázónak nevezte a történteket, és elmondta, a hatóságok már vizsgálatot indítottak, hogy kézre kerítsék és felelősségre vonják a tetteseket. A rendőrség szerint a gyilkosságot nyilvánvalóan gondosan megtervezték, de egyelőre még nem tudni annak indítékát. Egy névtelenséget kérő rendőr azt mondta, egyértelműen profi gyilkosok végeztek a férfival. A történtek sokban emlékeztetnek a tizenegy éve meggyilkolt Szókratisz Gioliász újságíró ügyére, akit szintén az otthona előtt öltek meg 16 lövéssel. Akkor egy szélsőbaloldali terrorszervezet jelentkezett elkövetőként.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos a Twitteren részvétét nyilvánította és aggodalmát fejezte ki a történtek kapcsán. Mint írta, igazságot kell szolgáltatni az ügyben, és szavatolni kell az újságírók biztonságát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak Twitteren azt írta, hogy az újságírók meggyilkolása megvetésre méltó, gyáva cselekedet. Mint írta, Európa kiáll a szabadság, különösen a sajtószabadság mellett, az újságíróknak ugyanis mindenképpen biztosítani kell a biztonságos munka feltételeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!