Bizottság: Nem jelenti a közös stratégia végét, ha a tagállamok kétoldali alapon is vesznek más vakcinákat

2021. április 8. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamai az uniós oltási stratégiában szereplő oltóanyagokon kívüli vakcinákat is beszerezhetnek és alkalmaznak állampolgáraik beoltására – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint Mamer azt mondta, „nem jelenti az uniós oltási stratégia végét”, hogy a tagállamoknak lehetőségük van tárgyalni, és beszerzési megállapodásokat kötni azokkal a gyógyszergyártókkal, melyek vakcinája nem szerepel az uniós oltási programban. Ezt arra a kérdésre válaszolta, amely azt firtatta, hogy Németország csütörtökön bejelentette, tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül.

Mamer szerint ugyanakkor az uniós oltási programban szereplő vakcinák beszerzését illetően a tagállamok továbbra sem nem térhetnek el a közösek létrehozott megállapodásokban rögzített feltételektől. Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!