Hekkerek gyötrik a francia távoktatási rendszert

2021. április 8. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hekkertámadások érték sorozatban a harmadik napon a francia közoktatás távoktatási rendszerének (Cned) szerverét, amit a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák tanulói és oktatói használnak – idézi az MTI a francia oktatási tárcát.

A Cned valamennyi internetes oldalát érinti a támadás. A párizsi ügyészség korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Cned oldalainak sorozatos informatikai támadásai miatt, amely mögött a hatóság feltételezése szerint szándékos károkozási szándék áll.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter már kedden úgy vélte, hogy „egy külföldről érkező nagyon erős informatikai támadásnak” van kitéve a távoktatási rendszer, de nem mondta el, hogy melyik országot gyanúsítja.

Az ügyészség mellett az informatikai rendszerek biztonságáért felelős országos ügynökség is vizsgálatot indított az ügyben.

A járványhelyzet miatt keddtől egy év után ismét az egész országban bezártak az iskolák, s a héten távoktatásban folytatódik az oktatás, majd két hét tavaszi szünet lesz. A kisiskolások április 26-án visszatérnek a tantermekbe, a középiskolások még egy hétig távoktatásban részesülnek, mielőtt májustól számukra is személyes jelenléttel folytatódik az oktatás.

A párizsi Pasteur Intézet szerint akkor lehetne minden korlátozást feloldani Franciaországban, ha legalább a felnőtt lakosság 90 százaléka megkapná a koronavírus elleni vakcinát szeptember 1-ig. Ez az arány eléggé eltér a legtöbbször emlegetett 60-70 százalékos átoltottságtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől