A franciák már úgy vélik, hogy csak 90 százalékos átoltottságnál lehet megszüntetni a korlátozásokat

2021. április 7. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi Pasteur Intézet szerint akkor lehetne minden korlátozást feloldani Franciaországban, ha legalább a felnőtt lakosság 90 százaléka megkapná a koronavírus elleni vakcinát szeptember 1-ig. Ez az arány eléggé eltér a legtöbbször emlegetett 60-70 százalékos átoltottságtól.

A kutatóintézet szakértőinek és a francia egészségügyi tárcának ezen újfajta modellezése abból a feltételezésből indul ki, hogy korlátozó intézkedések hiányában a reprodukciós ráta ősszel legalább 3 lesz, azaz minden fertőzött három embernek adja tovább a vírust, hasonlóan a tavalyi első hullámhoz, de valószínűbb, hogy inkább négynek, a fertőzőbb brit variáns térnyerése miatt, írta az MTI.


A számítások szerint eddig a franciák 20 százaléka kaphatta el az új típusú koronavírust.
Hármas reprodukciós arány esetén szeptember 1-ig a 65 évnél idősebbeknek 90, a 18-64 év közöttieknek pedig 70, azaz a teljes lakosság 59 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy minden korlátozást fel lehessen oldani, illetve a kórházban ápolt fertőzöttek számát ezer alatt lehessen tartani 2021 szeptembere és 2022 áprilisa között.

Ha a reprodukciós ráta magasabb lesz a fertőzőbb variánsok miatt, egy ilyen szintű átoltottság is elégtelenek fog bizonyulni ahhoz, hogy ezernél kevesebben szoruljanak kórházi ellátásra – hívták fel a figyelmet a szakértők, akik ez utóbbi forgatókönyv miatt vélik úgy, hogy a felnőttek 90 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy minden korlátozás feloldható legyen.

„Amennyiben ilyen szintű átoltottság nem elérhető el, a vírus terjedésének ellenőrzését meg kellene tartani, például szűrésekkel, védőintézkedésekkel (maszkviseléssel és fizikai távolságtartással)” – írták a kutatók.

Oltásra várakozók a rennes-i Robert Poirier Stadionnál létrehozott oltópontonFotó: Damien Mayer/AFP
Oltásra várakozók a rennes-i Robert Poirier Stadionnál létrehozott oltópontonFotó: Damien Mayer/AFP

A felmérések szerint ilyen mértékű átoltottság a franciák oltási hajlandósága miatt sem lehetséges. Az egészségügyi tárca által március végén közzétett felmérés szerint míg a legalább 65 évesek 79 százaléka igényelte az oltást, a 18-24 év közöttiek körében csak 36 százalékos az oltási hajlandóság.

Szerdáig 9,8 millió francia (a lakosság 14,6 százaléka) kapta meg az első vakcinadózist, mindkét adagot mintegy 3,2 millióan (5 százalék).

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint a kórházakban ápolt 31 ezer fertőzött közül 5700-an vannak intenzív osztályon, a mutatók az országos lezárás ellenére még emelkednek, s várhatóan április végén érik el a tetőzést. A járvány kezdete óta több mint 97 ezren vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 433-an.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!