Egy évig tartó nyomozás után tartóztathatták le a Van Gogh-festmény tolvaját

2021. április 6. – 23:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland rendőrség kedden letartóztatott egy 58 éves férfit, aki a gyanú szerint kapcsolatba hozható egy Vincent van Gogh- és egy Frans Hals-festmény ellopásával – írja a BBC.

Van Gogh „A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán”című alkotását tavaly március 30-án lopták el az Amszterdamhoz közeli Singer Laren Múzeumból. A tolvaj egy motorral érkezett, majd egy kalapáccsal bezúzta a koronavírus-járvány miatt zárva tartó múzeum ajtaját, és elvitte a közel 6 millió eurót érő festményt. A múzeum igazgatója, Jan Rudolph de Lormot szerint az időzítés nem volt véletlen, ugyanis Van Gogh születésének 167. évfordulója volt 2020. március 30-án.

A Singer Laren Múzeum 2020. március 30-án – Fotó: „ROBIN VAN LONKHUIJSEN” / ANP MAG / ANP VIA AFP
A Singer Laren Múzeum 2020. március 30-án – Fotó: „ROBIN VAN LONKHUIJSEN” / ANP MAG / ANP VIA AFP

Pár hónappal később, augusztusban Frans Hals „Két nevető fiú” című képét lopták el a leerdami Hofje van Mevrouw van Aerden múzeumból. Ezt a képet nem először tulajdonították el, már 1998-ban és 2011-ben is tolvajok kezébe került. A festmény ekkor három, illetve hat év után került elő. Az értékét 15 millió euróra becsülik.

A rendőrség közleménye szerint a férfi lakásában házkutatást tartottak, de a két festményt nem találták nála, ugyanakkor azt remélik, a letartóztatás fordulópontot hozhat a hónapok óta tartó nyomozásban. Arthur Brand holland művészeti nyomozó azt mondta, hogy két hónappal a Van Gogh-festmény ellopása után bizonyítékot kapott arról, hogy a mű épségben van: a festményt a New York Times aznapi száma mellett fotózta le valaki, majd elküldték a képet Brandnak. A műkincsek Indiana Jonesaként emlegetett Brand szerint az ellopott festmények maffiakörökben keringhetnek – írja a Guardian.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!