Putyin megengedte Putyinnak, hogy újra elnök lehessen

2021. április 5. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin hétfőn aláírta azt a választási törvénymódosítást, amely megnyitja annak a lehetőséget, hogy még kétszer jelöltesse magát elnöknek – írja az MTI.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, az parlament alsóháza szerdán szavazta meg a választási törvény harmadik, végleges változatát. Az orosz alkotmány egészen tavaly július 1-ig nem tette ezt lehetővé, mert tiltotta, hogy egy orosz elnök két egymást követő ciklus letöltése után ismét indulhason. A szövegből tavaly azonban kikerült az „egymást követő” kitétel, és a biztonság kedvéért a hivatalban lévő államfő addigi mandátumait is lenullázták.

A 68 éves Vlagyimir Putyin immár 21. éve áll Oroszország élén, így 2024-ben mégis új fiúként indulhat.

2000 és 2008 között elnöki minőségben – akkor az államfői mandátum csak négy évig tartott –, majd 2008 és 2012 között, az alkotmányos korlátozás miatt miniszterelnökként vezette az országot. Ebben az időszakban Oroszország elnöke Dmitrij Medvegyev volt, majd ismét Putyin került az államfői hivatalba, amelynek mandátumát időközben hat évre meghosszabbították. A 2018-ben megtartott választás megerősítette ebben a tisztségben.

Putyin mindeddig nem jelentette be egyértelműen, hogy indulni kíván-e a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Aláírta ugyanakkor azokat a törvénymódosításokat is, amelyek értelmében akár ötmillió rubelig (jelenlegi árfolyam szerint több mint 20 millió forintig) terjedő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a második világháborús szovjet veteránok nyilvános megrágalmazása, valamint a becsületük és méltóságuk megsértése. Emellett szigorodott a nácizmus nyilvános rehabilitálásának elbírálása is.

Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust egy moszkvai bíróság egy második világháborús veterán megrágalmazása címén február 20-án 850 ezer rubel (több mint 3,4 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére kötelezte. A büntetési tételek szigorítását Irina Jarovaja házelnök-helyettes kezdeményezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!