Húsvéti tojásokra festett üzenetekkel tüntettek Mianmarban

2021. április 5. – 07:32

Húsvéti tojásokra festett üzenetekkel tüntettek Mianmarban
Egy mianmari tüntető tojásai, „Mentsd meg Mianmart” és „Demokráciát akarunk” feliratokkal – Fotó: Myat Thu Kyaw / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Festett tojásokkal vonultak az utcára hétvégén Rangunban, Mianmar legnagyobb városában, hogy tiltakozzanak a hadsereg februári hatalomátvétele ellen, ami több mint 500 ember halálát okozta az országban.

A tojásokra üzeneteket festettek, többen pedig megjelent az ellenállást jelképező, háromujjas tisztelgés is – írja a Euronews.

Nem ez az első tematikus tüntetés az országban, volt már példa egy virágsztrájkra, ahol a tüntetők virágokat helyeztek el az utcákon, ezzel emlékezve azokra, akiket a hadsereg megölt február óta, illetve volt néma tüntetés is, amikor az utcákat üresen hagyták. Az országban egyre nehezebb a kommunikáció a tüntetők között, a vezetés lekapcsolta a mobilhálózatokat és a vezetéknélküli interneten, csak vonalas vezetéken érhető el az internet, de jelentősen korlátozott sebességgel.

A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint szombat estig 557 civil vesztette életét, 2658-an pedig őrizetben vannak – írja az MTI.

Novemberben még toronymagasan nyerték meg a választásokat a demokrácia hívei Mianmarban, a hadsereg viszont csalást kiáltott, és puccsal átvette az ország irányítását. A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és a politikai vezetőket őrizetbe vették, a nagyvárosok utcáin katonák járőröznek, a ranguni nemzetközi repülőteret májusig lezárták.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban. Aung Szan Szú Kjí ellen azóta egyebek közt korrupció gyanújával vádat emeltek.

A katonai hatalomátvétel után egy árnyékkormány is létrejött Szövetségi Közgyűlés Képviselőinek Bizottsága (CRPH) néven.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!