Felmenthetik a beoltottakat a korlátozások alól Németországban

2021. április 4. – 15:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól a védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap kormányzati terveket ismertetve.

Az MTI beszámolója szerint Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak elmondta, a harmadik járványhullám utáni, „teszteléses alapú nyitási lépések” idején a teljes oltással rendelkezők külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk.

A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szakvéleményére alapozzák, mely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

A Bild az összeállításában hozzátette: az egyelőre nem ismert, hogy könnyítések a fertőzésen átesett csaknem hárommillió emberre is vonatkoznak-e majd. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Welt am Sonntagban kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a fertőzés utáni immunitás.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 68-ra csökkent az egy héttel korábbi 90-ről.

Franciaország: Négy hétig meghosszabbítják az enyhe zárlatot

Franciaországban vasárnap négy héttel meghosszabbították az úgynevezett enyhe zárlatot, a könyvesboltok, fodrászok, virágüzletek, édességüzletek, zeneboltok és az autókereskedések nyitva maradhatnak.

A France24 híre szerint az országban eleinte regionális lezárásokkal próbálkoztak, de ez nem volt igazán hatékony, ezért újra az egész országra kiterjesztették a korlátozásokat. Az egyes régiók között csak nagyon nyomós ok miatt közlekedhetnek az emberek. Reggel 6 és este 19 óra között van érvényben kijárási tilalom.

Keddtől bezárják az oktatási nevelés intézményeket – három hétre az óvodások és általános iskolások számára, négy hétre a középiskolások számára.

Szerbia: kinyithatnak az éttermek és kávézók kerthelyiségei

Kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában, írja az MTI. Az üzletek ismét akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok újranyitásáról pedig a jövő héten döntenek.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 4826-tal 610 232-re, a halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában 39-cel 5384-re emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!