A svájci fiatalok már annyira buliznának, hogy őrjöngve, bicikliket gyújtogatva tüntettek

2021. április 3. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg nem a svájci St. Gallenben helyeznénk el elsőre egy súlyos erőszakba torkoló tüntetést a lezárások ellen. Ám Nagypéntek éjjelén annyira eldurvult ezer helyi fiatal demonstrációja, hogy végül Molotov-koktélok és gumilövedékek záporoztak.

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a svájci rendőrség tüntetők ellen St. Gallenben. Az esetről az MTI a helyi Tagblatt tudósítása alapján írt. A lap Twitterén végig követte az eseményeket.

Ahogy a lap leírja a „St. Gallen-i csatát”, az ezer fős fiatalokból álló tömeg eleinte nem volt erőszakos, csak végre valami eseményt akart, emiatt más városokból is érkeztek emberek a lezárások elleni tüntetésre. Ilyennek ígérkezett a lezárások elleni tüntetés. Néhány ittas fiatal azonban egy idő után heccelte a demonstrációt biztosító rendőröket, köveket dobált, kirakatokat tört be, és amikor már Molotov-koktélokat is hajigáltak a rendőrök felé, ők könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak.

Nagyjából éjfél körül kezdett megcsappanni a társaság, de csak éjjel 1-re állt vissza teljesen a rend, a sötét ég felhői között helikopterek cikáztak, a tereken rengeteg üvegszilánk maradt.

A németajkú, 75 ezres város meglepően erőszakos az utóbbi időben, már a lezárások első szakaszában is voltak erőszakig feszített konfliktusok a lezárások ellen tiltakozók és a rendőrség között, de tavaly egy futballmeccs után is véres utca randalírozás kezdődött.

A lap tudósítása leírta, hogy eleinte sokan fogták vissza a köveket dobáló, erőszakosabb fiatalokat, de egy idő után már ők határozták meg a hangulatot,. Konténereket, bicikliket is lángba borítottak és a rendőrség dolgát nehezítette, hogy tébolyult tömegként az egész belvárosba össze-vissza kószáltak, de a csata akkor éleződött ki, amikor a vasútállomásnál nagyjából összeterelte a fiatalokat a rendőrság.

A lap tudósítása fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a legendásan pontos svájci vasutat ez egyáltalán nem zavarta, minden vonat menetrend szerint elindult.

A tüntetés előzménye, hogy a koronavírussal fertőzöttek számának megugrása miatt a svájci kormány két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy mégsem enyhít a korlátozásokon.

A 8,6 milliós Svájcban a járvány kezdete óta több mint hatszázezer ember kapta el a koronavírust, vagyis százezer emberre hétezer fertőzött jutott. A Covid-19 vírus okozta betegség szövődményeibe eddig több mint 9600-an haltak bele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!