Többé már nem kell férfialsónadrágot hordaniuk a svájci hadsereg női tagjainak

2021. március 31. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilistól komoly változás történik a svájci hadseregnél: a sereg női tagjainak többé már nem kell férfialsónadrágot hordaniuk. Marianne Binder, a Svájci Nemzeti Tanács tagja szerint ez ösztönözni fogja a nőket, hogy a jövőben többen akarjanak közülük katonák lenni – írja a BBC.

Az eddigi rendszer szerint az újoncoknak kiadott szokásos egyenruha csak férfifehérneműt tartalmazott, így a női kadétoknak is bő szárú alsónadrágot kellett viselniük az egyenruha alatt. A következő hónaptól viszont ez megváltozik, és a nők nyári és téli női fehérneműkészletet is fognak kapni.

Ennek a kérdésnek eddig valószínűleg azért nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a svájci hadseregnél, mivel az állomány 99 százaléka férfi (a svájci férfiak többségének 26 éves koráig kötelező sorkatonai szolgálatot kell teljesítenie). Ugyanakkor 2030-ig változtatni szeretnének ezen, és el akarják érni, hogy a sereg legalább 10 százalékát nők alkossák. Európai viszonylatban is nagyon alacsony a női katonák egyszázalékos aránya Svájcban. Összehasonlításképp: Svédországban 18, Franciaországban 15, Németországban és Norvégiában pedig 12 százalék a női katonák aránya – írja a Local.

Gabrielle Ramseier őrmester 2020. március 22-én, Biere-ben – Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
Gabrielle Ramseier őrmester 2020. március 22-én, Biere-ben – Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

„A ruhákat férfiaknak tervezték, de ha a hadsereg valóban nőiesebbé akar válni, akkor megfelelő intézkedésekre van szükség” – mondta Binder. A hadsereg szóvivője, Kaj-Gunnar Sievert azt mondta, hogy a hadsereg által kiadott ruhák és egyéb tárgyak elavultak, azokat frissíteni kell. Hozzátette, fontolóra veszik más felszerelések, például a hátizsákok és védőmellények cseréjét is. „A hangsúly a funkcionalitáson lesz” – mondta.

A svájci védelmi miniszter, Viola Amherd is üdvözölte a lépést, mondván: javítani kell a hadsereg „összeférhetőségét”. A svájci hadsereg jelenleg is használatos ruházatát az 1980-as évek közepén vezették be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!