Leállt a nyomozás a 95 éves férfi ellen, akit azért utasítottak ki Amerikából, mert őr volt egy koncentrációs táborban

2021. március 31. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnt a nyomozás az egykori koncentrációs táborban dolgozó őr, Friedrich Karl Berger ellen. A 95 éves férfit február végén deportálták Amerikából Németországba, írja a Spiegel.

A férfit Amerika azután utasította ki, hogy kiderült, őr volt egy németországi koncentrációs táborban. Berger a Memphis-i bíróságon ismerte be, hogy a háború vége felé pár hétig a Neuengamme koncentrációs tábor egyik, Meppen közeli altáborában dolgozott. Ekkor hozzátette, hogy ő csak felettesei parancsát hajtotta végre,

„19 éves voltam. Azt a parancsot kaptam, hogy menjek oda”

-mondta.

Berger azt állította, nem látott bántalmazást vagy gyilkosságokat. Beismerte, hogy részt vett a tábor evakuálásában is, amiben legalább 70 fogoly vesztette életét, de a Spiegel szerint akár több százan is meghalhattak.

A férfi ellen folyt korábban egy nyomozás Németországban, az ügyet azonban ejtették, mert nem találtak elég bizonyítékot. Miután Amerika deportálta, újra bírósági ügye indult gyilkosságban való bűnrészesség gyanújával és azzal, hogy sok fogoly halálához hozzájárult az evakuáláskor.

A német ügyészség szerdai közleményében azt közölte, a férfi, miután ügyvédével konzultált, kijelentette, hogy nem áll rendelkezésre gyanúsítottként kihallgatásra. Az ügyészség végül gyanú hiányában ismét ejtette az ügyet.

Berger 1959 óta élt az USA-ban, míg ki nem utasították. Az elmúlt években több per és nyomozás is zajlott egykori német katonák ügyeiben. Február elején egy 100 éves férfit gyanúsítottak meg azzal, hogy a sachsenhauseni koncentrációs tábor őreként 3518 ember meggyilkolásában vett részt. Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!