Kiutasítottak egy 95 éves német férfit az USA-ból, mert őr volt egy Hamburg közeli koncentrációs táborban

2021. február 20. – 17:35

frissítve

Kiutasítottak egy 95 éves német férfit az USA-ból, mert őr volt egy Hamburg közeli koncentrációs táborban
Friedrich Karl Berger 1959-ben – Fotó: Jose Romero / US Department of Justice / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hatóságok kiutasítottak egy 95 éves német állampolgárt, mert a második világháborúban őrként szolgált egy koncentrációs táborban – írja a Guardian. Friedrich Karl Berger a Memphis-i bíróságon beismerte, hogy a háború vége felé pár hétig a Neuengamme concentrációs tábor egyik, Meppen közeli altáborában dolgozott.

Leírások szerint a táborban orosz, lengyel, holland és zsidó foglyokat dolgoztattak borzalmas körülmények között, gyakran a halálukig. Berger állítása szerint nem látott bántalmazást vagy gyilkosságokat. Azt is beismerte, hogy a tábor evakuálásában is részt vett, amiben legalább 70 fogoly vesztette életét.

Németországban is folyt Berger ellen egy nyomozás, de ejtették az ügyet, mert nem találtak elég bizonyítékot.

Berger 1959 óta élt az USA-ban.

Az elmúlt években is zajlanak a perek és a nyomozások egykori német katonák ügyeiben. Február elején egy 100 éves férfit gyanúsítottak meg azzal, hogy a sachsenhauseni koncentrációs tábor őreként 3518 ember meggyilkolásában vett részt. Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!