Mondtam nekik, hogy újra kell őt éleszteni, de ez sem történt meg

2021. március 31. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szolgálaton kívüli tűzoltó is ott volt a helyszínen, amikor George Floyd nyakán közel kilenc percig térdelt egy rendőr, Derek Chauvin. A 46 éves Floyd nem sokkal később meg is halt.

Az ügyben indult bírósági perben Genevieve Hansen úgy vallott, a helyszínen járva rögtön látta, hogy Floyd egészségügyi ellátásra szorul, mert alig van magánál. Bár ő maga újra akarta éleszteni a férfit, mint mondta, ezt nem tudta megtenni, mert a rendőrök „nem engedtek oda a helyszínre. Úgy emlékszem, azt is felajánlottam, hogy végigvezetem őket az újraélesztés lépésein, és azt is mondtam nekik, ha nincs pulzusa, el kell kezdeniük őt újraéleszteni, de ez sem történt meg”. Ezután elsírta magát a tárgyalóteremben. Erről a BBC-n nézheti meg a rövid felvételt.

Ez volt a per második napja, az első tárgyalási nap kezdete előtt Floyd családja, emberi jogi ügyvédek és aktivisták 8 perc 46 másodpercig térdeltek a bíróság előtt – ennyi időn át térdelt Chauvin Floyd nyakán. A védők azt állítják, hogy Floyd kábítószer-túladagolásban halt meg, nem pedig azért, mert a rendőr a nyakán térdelt. Egy toxikológiai jelentés szerint Floyd szervezetében volt kábítószer, amikor meghalt.

2020 május 25-én George Floyd egy doboz cigarettát akart vásárolni Minneapolisban. Az eladó szerint hamis bankjegyet használt, ezért miután Floyd nem adta vissza a cigarettát, kihívta a rendőröket, akik megbilincselték a férfit. Mikor megpróbálták berakni a rendőrautóba, Floyd ellenállt, végül leterítették. Chauvin ekkor helyezte a bal térdét a férfi nyakára.

Két másik rendőr segített neki a férfit a földön tartani, annak ellenére, hogy Floyd többször is próbált szólni, hogy nem kap levegőt, miközben a többiek a beavatkozni próbáló járókelőkkel foglalkoztak.

Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom, aminek célja a feketék elleni rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus megszűntetése. A koronavírus-járvány ellenére USA-szerte tömegtüntetések indultak, amik néha rendőri brutalitásba torkoltak, néha pedig a tüntetők és a rendőrök/katonák összecsapásába, esetenként pedig fosztogatásba és rongálásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!