114 embert, köztük gyerekeket ölt meg a mianmari hadsereg szombaton

2021. március 28. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legvéresebb nap volt a szombati Mianmarban a február 1-jei katonai puccs óta, a hadsereg legalább 114 embert ölt meg a tüntetések során – írja a Reuters. A szomorú rekord már az előző nap is megdőlt, ekkor 89 halálos áldozatról számoltak be a hírügynökségek.

Vasárnap újabb súlyos események történtek az országban: az egyik szombati áldozat temetésére összegyűlt tömegre is tüzet nyitottak a katonák. A mai lövöldözésekben is legalább ketten meghaltak már. Közben az MTI arról adott hírt, hogy mintegy háromezer falusi menekült el vasárnap a délkelet-mianmari Karen államból a szomszédos Thaiföldre, mert a hadsereg olyan térségeket kezdett bombázni, ahol egy etnikai alapon szerveződő fegyveres csoport tevékenykedik. A Kareni Nők Szervezete nevű aktivistacsoport szerint a hadsereg öt térségre mért légicsapásokat a határ közelében található Mutrav kerületben. A célpontok között volt egy menekülttábor is. Az aktivisták szerint számos falusi a dzsungelben keresett menedéket.

A szombati vérengzésben legalább hat gyerek is életét vesztette helyi források és az ENSZ helyi megfigyelője szerint. Utóbbi tömeggyilkosságként jellemezte a szombaton történteket. Ezen a napon volt a mianmari fegyveres erők napja, az ehhez kapcsolódó felvonuláson a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok arról beszélt, meg fogják védeni az embereket és küzdenek a demokráciáért. A szombati eseményekre reagálva a tüntetők egyik fő szervezete, a Nemzetiségek Általános Sztrájkbizottsága a Facebook-oldalán azt kommunikálta, „tisztelgünk a hősök előtt, akik az életüket áldozták a forradalomért, meg kell nyernünk ezt a forradalmat”.

A halálos áldozatok száma elérte a 440-et tüntetések kirobbanása óta. Tizenkét ország (az USA, Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Görögország, Új-Zéland, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) katonai vezetői közös közleményben ítélték el a junta vérengzését. Az ENSZ különleges előadója, Tom Andrews közölte, hogy most már itt az ideje, hogy a világ tegyen valamit ebben az ügyben; ha nem az ENSZ biztonsági tanácsán keresztül, akkor legalább egy nemzetközi vészhelyzeti konferenciát hívjanak össze az ügyben. Szerinte a nemzetközi közösségnek el kellene vágnia a juntát az ellátmánytól, hogy ne juthasson olajhoz és gázhoz, valamint fegyverekhez.

A rezsimnek ugyanakkor támogatói is vannak: a katonai felvonulásra küldött képviselőt Pakisztán, Oroszország, Vietnám, Kína, India, Banglades, Laosz és Thaiföld is. A juntának különösen a kínaiak és az oroszok támogatása fontos, hiszen ez a két ország az ENSZ biztonsági tanácsának is állandó tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!