New York államban is legalizálják a füvezést

2021. március 25. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belsős forrás szerint hamarosan New York államban is legálisan lehet majd marihuánát fogyasztani, a törvényhozóknak ugyanis sikerült megállapodniuk az ügyben, és jövő héten el is fogadhatják majd az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Az új törvény értelmében a nagykorú, vagyis 21 év feletti lakosok előbb-utóbb maguk is termeszthetnék a növényt, az eladásokat pedig 13 százalékos adóval tervezik terhelni – írja a CNN.

A lap által megszerzett memó alapján a törvény értelmében az államban létrehoznának egy Kannabiszügyi Hivatalt, amit egy tanács irányítana. Ők adnák ki a termesztéshez, feldolgozáshoz, terjesztéshez, illetve forgalmazáshoz szükséges licenceket, és ők szabályoznák az orvosi és a rekreációs felhasználást is. A szöveg alapján arra is ügyelnének, hogy megfeleljenek az egyenlőségi elvárásoknak, így például a licencek felét társadalmilag hátrányos helyzetűeknek adnák oda – például olyan közösségek tagjainak, melyeket érintett a korábbi tiltás.

A rendőrök a törvény értelmében alapul vehetnék a marihuána szagát, ha illuminált állapot gyanúja merül fel, de erre hivatkozva nem kutathatnák át senkinek a kocsiját. Betépve vezetni sem lehet majd, de a füvezés a legalacsonyabb helyre kerül majd a szerek hatása alatt történő vezetés skáláján. Az új szabályozással az illegális birtoklást és terjesztést is jobban büntethetik majd.

Dacára annak, hogy állami szintű törvényről van szó, az egyes településeken nem lesz kötelező bevezetni a dolgot, helyhatósági szintű szavazásokon lehet majd voksolni róla a lakosoknak.

A szomszédos New Jersey-ben múlt hónapban fogadtak el hasonló törvényt, 21 év fölött már ott is vígan lehet füvezni, a korlátozott mennyiségű birtoklást is dekriminalizálták, és a 21 évnél fiatalabbakra vonatkozóan pontosították a büntetések mértékét. Az Egyesült Államokban jelenleg tizenöt olyan állam van, amelyben legális a marihuána fogyasztása, és Washington D.C.-ben is ez a helyzet. Dél-Dakota nemrég az első olyan állam lett, ahol egyszerre engedélyezték az orvosi célú, illetve a rekreációs fogyasztást is, Mississippi pedig az egyik első déli állam lett, ahol orvosi célra engedélyezték a füvezést. Az országban hat olyan állam van, amelyben még mindig teljesen illegális a kannabisz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!