Hogyan kerülnek Kotányi fűszerek Putyin asztalára Szibériában?

2021. március 22. – 13:09

frissítve

Hogyan kerülnek Kotányi fűszerek Putyin asztalára Szibériában?
Fotó: MTI / Kreml/Szputnyik/Pool/Alekszej Druzsinyin

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégén járta meg a netet az a képsorozat, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök szibériai vakációján készült Szibéria déli részén, Tuvában. Az egyik kép az elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter falatozását örökíti meg, amin olvasóink, illetve a magyar netezők hamar kiszúrtak két jellegzetes formájú fűszeres üveget: Kotányi sót és borsot.

A képet a közösségi média is felkapta itthon, azt találgatva, hogyan kerülnek a Kotányi fűszerek Putyin asztalára. Valami cseles keresztpromóció lenne ez, hogy Szijjártó beadat magának egy orosz vakcinát, cserébe Putyin magyar sóval sózza a retket?

A megoldás ennél sokkal egyszerűbb. Kezdjük ott, hogy az asztalon az nem magyar só, sőt a Kotányi sem kizárólag magyar cég. Létezik ugyan egy Kotányi Hungária Kft., és ügyvezetője szerint piacvezető is a magyar fűszerpiacon, de ez a kft. egy nagyobb cég, a Kotanyi Gmbh. leányvállalata.

A Kotányi ugyanis olyan magyar termék, ami Ausztriába „disszidált”.

A névadó Kotányi János Szegeden született 1858-ban, és a város ismert paprikájával kezdett foglalkozni. Fűszermalmot építtetett, saját fűszerkeverékeket készített, és 1881-ben boltot alapított. Fűszerei népszerűek voltak, így a bolt bolthálózattá kezdett nőni, Kotányi Európa több nagyvárosában is üzletet nyithatott, a bécsi bolt 1884-ben nyitott meg.

A diadalmenetbe a történelem szólt közbe: a család egy része a zsidótörvények miatt külföldre költözött, a magyar céget pedig a második világháború után államosították. Kotányi leszármazottai az osztrák lerakatra építve alapítottak új céget, és onnantól a bécsi vállalat lett a Kotányi-központ (ami aztán a rendszerváltás után kft.-t alapított Magyarországon is). A cég a mai napig családi tulajdonban van – Erwin Kotanyi a jelenlegi vezető –, de az első szegedi üzlettől számolja a történetét, így idén ünneplik a 140 éves fennállásukat.

A Kotányi márka azóta is elég sok helyen megfordul a világban, és ez alól Oroszország sem kivétel, sok orosz boltban is megtalálhatók a Kotányi-termékek. Az anyacég honlapja a vállalat idővonalán külön megemlékezik arról, hogy 2018-ban a Kotányi lett a piacvezető Oroszországban.

Szóval Putyin vendéglátói egyszerűen egy helyi boltban vettek pár Kotányi fűszert, és ha kinagyítjuk a sót, láthatjuk is, hogy a felirat még csak nem is latin betűs: соль морская (azaz tengeri só) olvasható az ismerős logó fölött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!