3D-nyomtatással, a kaliforniai sivatagban épül a jövő városa

2021. március 19. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kaliforniai Coachella-völgy sivatagos vidékén építik fel az Egyesült Államok első, kizárólag 3D-s nyomtatással készülő házakból álló városnegyedét – írja a Guardian.

A projekt mögött két kaliforniai vállalat, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Palari és a Mighty Buildings nevű építéstechnológiai cég áll. A 15 környezetbarát lakóházból álló városnegyedet egy kéthektáros területen fogják kialakítani Rancho Mirage-ban. „Ez lesz az első helyszíni, ahol megvalósul a jövő lakhatási formája” – mondta Alexey Dubov, a Mighty Buildings egyik társalapítója és üzemeltetési igazgatója.

Az új házak elemei egy kisebb garázsméretű nyomtatóval készülnek a Mighty Buildings oaklandi központjában. A folyamat 80 százaléka automatizált és a hagyományos építkezéshez képest 95 százalékkal kevesebb munkaórával és tízszer kevesebb hulladékkal jár együtt. A nyomtatók alig 24 óra alatt készítenek el egy 32 négyzetméteres otthont. „Valójában jobban korlátoz minket az épületek közúti szállítása, mint a nyomtatásuk” – mondta Sam Ruben, a cég másik társalapítója.

A modern építészet stílusjegyeit viselő Rancho Mirage-i otthonok mindegyike egy három hálószóbás és két fürdőszobás, 135 négyzetméteres főépületből, valamint egy két hálószobás, egy fürdőszobás második épületből állnak. Mindegyik ingatlanhoz 929 négyzetméteres, medencés telek tartozik. Plusz költségért jakuzzit, tűzrakóhelyet, valamint kinti zuhanyt is lehet kérni.

Az otthonok ára 595 ezer és 950 ezer dollár (184-294 millió forint) között fog mozogni. A 3D-s nyomtatással készült házak iránti igény egyre növekszik a kaliforniai lakáskrízis erősödése miatt. Az előrejelzések szerint az államnak 2025-re 1,8-3,5 millió új lakóegységre lesz szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a népesség növekedésével együtt járó lakhatási gondokat. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!