Ukrajna szerint Irán el akarja titkolni, hogy miért lőtte le tavaly az ukrán utasszállítót

2021. március 17. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy év után, szerdán kiadta végleges jelentését a 2020 januárjában lelőtt ukrán utasszállító gép ügyében az iráni polgári légiközlekedési hatóság, mely szerint a rosszul beállított radar és a légvédelem kezelője hibája miatt történt a szerencsétlenség. Az ukránok szerint viszont a jelentés nem más, mint cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gépük lelövésének valódi okát, és nem fogják engedni, hogy Irán elkerülje a felelősségre vonást – írja az MTI.

Az iráni jelentés szerint a gépet a légvédelem kezelőjének a tévedése miatt azonosították ellenséges célpontként Teherán közelében, és két rakétát lőttek ki rá. A jelentés szerint a polgári légiirányítóknak nem volt szerepük a légvédelmi üteg által elkövetett hibában. Az már a tavaly júniusban kiadott előzetes jelentésből is kiderült, hogy az iráni Polgári Légiközlekedési Szervezet hivatalos álláspontja szerint a légvédelmi radar téves beállítása, illetve a légvédelem kezelője és a parancsnokai közötti kommunikáció hiánya okozta a szerencsétlenséget.

„A taktikai relokációt követően az érintett légvédelmi egység emberi hiba miatt nem állította át az irányító rendszert, így a kezelő a repülőtértől délnyugati irányból, viszonylag kis magasságból közeledő repülő tárgyat ellenséges célpontként azonosította. A kezelő – anélkül, hogy erre utasítást kapott volna a parancsnoki központtól – ellenséges célpontként azonosította a tárgyat, és a tervezett eljárástól eltérve rakétá(ka)t lőtt ki az utasszállítóra”

– áll a végleges jelentésben.

Az ukránok ugyanakkor láthatóan nincsenek megelégedve a magyarázattal, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Facebookon úgy fogalmazott, hogy amit a szerdán közzétett jelentésben láttak, az nem más, mint cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gépük lelövésének valódi okát. Azt is hozzátette, hogy nem engedik meg Iránnak, hogy eltitkolja az igazságot, és elkerülje a bűntett miatti felelősséget.

Kuleba szerint az iráni vizsgálat nem a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően folyt, nem vették figyelembe az Ukrajna által átadott bizonyítékokat, és szelektív következtetéseket vontak le. Ukrajna és egy független ENSZ-vizsgáló korábban több kérdést is felvetett azzal kapcsolatban, hogy a gépet nem véletlenül, hanem inkább szándékosan lőtték le. Az ENSZ februárban azt közölte, hogy az iráni kormány magyarázatai belső ellentmondásokat tartalmaztak. Ukrán ügyészek szándékos emberölés miatt indítottak saját nyomozást a szerencsétlenség ügyében.

Megemlékezés az ukrán utasszállító lelövésének első évfordulóján 2021. január 8-án.Forrás: Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Megemlékezés az ukrán utasszállító lelövésének első évfordulóján 2021. január 8-án.Forrás: Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A MAU ukrán légitársaság gépét az iráni forradalmi gárda lőtte le 2020. január 8-án röviddel azután, hogy a gép felszállt a teheráni repülőtérről. A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 személy, közötte az ukrán személyzet kilenc tagja életét vesztette. Az iráni vezetés napokig tagadta, hogy ők lőtték le a gépet, miután pedig elismerték a dolgot, még hetekig tartó huzavona kellett ahhoz, hogy hajlandóak legyenek kártérítést fizetni az áldozatokért, és kiadják a feketedobozokat.

Az iráni kormány azt mondta, hogy végzetes hibáról volt szó, de azzal védekeztek, hogy a hadsereg riadókészültségben volt, miután pár nappal korábban egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni forradalmi gárda magas rangú parancsnokát. Az irániak esetleges válaszcsapásoktól tartottak, miután a dróntámadásra megtorlásul rakétákat lőttek ki olyan iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!