Nem szólt a Pfizer-vakcina pótlólagos beszerzési lehetőségéről a fő oltási koordinátor Ausztriában, le kellett mondania

2021. március 15. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában lemondott tisztségéről Clemens Martin Auer fő oltási koordinátor, a hétvégén ugyanis nyilvánvaló vált, hogy egyedül döntött az Ausztria számára igényelhető pótlólagos Pfizer-vakcinákról, úgy, hogy erről nem kérdezte meg az illetékeseket – jelentette be egészségügyi miniszter hétfőn az Ö1 közszolgálati rádió adásában.

Rudolf Anschober a lemondást azonnali hatállyal elfogadta, és a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz – írja az MTI.

Auernek azért kellett visszalépnie,

mert nem tájékoztatta a minisztert a Pfizer-Biontech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről – erősítette meg Anschober.

A miniszter, aki egyébként az elmúlt héten nem tudott részt venni a munkában, mert vérkeringési zavarokkal kórházban kezelték, elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst – csaknem kétmillió adagot – lehívta a Pfizer-Biontechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről „lecsúsztak”, mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt.

„Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt”

– tette hozzá a miniszter.

Emellett Anschober beszélt az oltási program felgyorsításáról, valamint arról az új rendelkezésről, amely a tartományoknak egyértelműen meghatározza, hogy az oltások „optimális módon és egységesen” történjenek országszerte.

„Ennek értelmében minden tartományban az idősek és a magas kockázatú csoportok immunizálása az elsődleges”

– jelentette ki a miniszter.


Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti. Vasárnap 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.

Egy hónapja mutattuk be, hogy Bécs hogyan kezeli a vírust: a videóban megszólaló helyi osztrákok és magyarok alapvetően jó véleménnyel voltak az intézkedésekről, de az oltás menetének nehézkességét többen is említették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!