Vízágyúval oszlatta a lezárások ellen tüntetőket a holland rendőrség

2021. március 14. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

A rohamrendőrök vízágyúval és gumibottal oszlatták vasárnap a lezárások ellen tüntetőket Hollandiában, írja a Reuters. A többezer dühös tüntető néhány nappal az országgyűlési választások gyűlt össze Hága központjában.

A helyi média értesülései szerint számos tüntetőt letartóztattak az összecsapások során. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. A hatóságok a tüntetés előtt még a Hollandia törvényhozási központjaként funkcionáló városba tartó vonatforgalmat is leállították, hogy megelőzzék további tüntetők érkezését.

A rendőrök hangosbeszélőn kérték meg a tüntetőket, hogy menjenek haza, és figyelmeztették őket, hogy ha ez nem történik meg, erőszakkal lesznek kénytelenek feloszlatni a demonstrációt. Hollandiában január vége óta tilos a kettőnél több fős gyülekezés, az éttermek és a bárok pedig nem nyithatnak ki. A második világháború óta először éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

A voksolás hétfőn kezdődik az országban, a szavazóhelyek pedig három napon keresztül lesznek majd nyitva, hogy sehol se legyen túl nagy tömeg. A választás toronymagas esélyese Mark Rutte miniszterelnök jobbközép pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, annak ellenére, hogy Rutte két hónappal ezelőtt kénytelen volt lemondani pozíciójáról egy családtámogatási botrány miatt. Az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom