„Jól vagy? Haza akarok menni!” – Tíz éve keresi egy japán férfi a szökőárban eltűnt feleségét

2021. március 13. – 06:49

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz évvel ezelőtt, 2011. március 11-én rendkívül súlyos, a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partját, ennek a következménye volt a fukusimai atomerőmű-baleset is. Tíz év telt el azóta, hogy egy 64 éves japán férfi, Jasuo Takamacu elvesztette a feleségét, Jukót, amikor a földrengés hatására pusztító szökőár sújtott le Onagawa városára. A férfi azóta minden héten az eltűnt felesége keresésére indul.

2011-ben azon a napon, amikor Jukó eltűnt a cunami miatt, a férfi kapott a nőtől egy sms-t, amiben csak annyi volt: „Jól vagy? Haza akarok menni.” Ezután Jukó eltűnt, és azóta semmi információ nincs róla. A férfi viszont elhatározta, hogy ameddig csak bírja erővel, keresni fogja a nőt. „Biztos vagyok benne, hogy még mindig haza akar jönni. Haza akarom őt hozni” – mondta.

A gyászoló Jasuo Takamacu Fotó: TokyoLife
A gyászoló Jasuo Takamacu Fotó: TokyoLife

Az eltűnése utáni első két évben a szárazföldön kereste a nőt, például azon a partszakaszon, ahol utoljára látták, majd végig az onagawai strandok környékén, aztán a közeli erdőkben, és végül a hegyi részeken is. Majd miután sehol nem találta, felkeresett egy búvároktatót, aki megtanította merülni. Ekkor indult a ma már hét és fél éve tartó tengeri keresés, Takamacu már több mint ötszáz alkalommal merült ezzel a céllal.

A férfi és az általában vele tartó búvároktatója részletesen rögzítik, hogy melyik területeket fésülték már át, milyen mélységekbe merültek. Jelentős erőfeszítéseik ellenére nem bukkantak az eltűnt nő nyomára. „Mindig arra gondolok, hogy biztosan itt van valahol a közelben” – mondta Takamacu, aki nemcsak eltűnt feleségét keresi, hanem a helyi hatóságoknak is segít a víz alatti kutatásokban, ugyanis még mindig van 2500 olyan ember, akit a 2011-es cunami óta eltűntként tartanak nyilván.

A South China Morning Post hongkongi újság videóban mutatta be a japán férfi történetét:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!