Magyarország több mint 14 milliárd forint értékben részesülne a járványellenes támogatásból

2021. március 11. – 22:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság közel 530 millió eurós kiegészítő pénzügyi támogatási csomagot terjesztett elő tizenhét európai uniós tagállam járványellenes vészhelyzeti intézkedéseinek segítésére. A bejelentés szerint Magyarország 39 723 926 euró (kb. 14,5 milliárd forint) értékben részesülne a csomagból.

A támogatásokat az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) fizetnék ki a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására Ausztriának, Belgiumnak, Horvátországnak, Csehországnak, Magyarországnak, Észtországnak, Franciaországnak, Németországnak, Görögországnak, Írországnak, Olaszországnak, Lettországnak, Litvániának, Luxemburgnak, Portugáliának, Romániának, illetve Spanyolországnak. Három tagjelölt ország, Albánia, Montenegró és Szerbia is részesülne az uniós forrásokból.

A finanszírozás orvosi és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott sürgősségi támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzésére, nyomon követésére szánt állami kiadásokat segít fedezni.

A most előterjesztett csomag magában foglalja a Németországnak, Írországnak, Görögországnak, Spanyolországnak, Horvátországnak, Magyarországnak és Portugáliának ugyanezen célokra már korábban folyósított támogatásokat is összesen 132,7 millió euró értékben, írja az MTI.

Novemberben írtunk az előlegekről, és arról, hogy az EU akkor először használta a szolidaritási alapot a koronavírus okozta helyzet finanszírozására. A Magyarország részére már folyósított előleg az Európai Bizottság közleménye szerint kb. 26,5 millió eurót (kb. 9,6 milliárd forintot) tesz ki.

A bizottság által javasolt pénzügyi hozzájárulást az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait képviselő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!