Műanyag-visszaváltó pontokat alakítanak ki az angliai Tescókban

2021. március 10. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tesco olyan újrahasznosítási pontokat kezd el bevezetni a nagy-britanniai áruházaiban, ahol a vásárlók leadhatják a régi műanyag szatyraikat és csomagolóanyagaikat. A visszavitt műanyagot a Tesco újrahasznosítja, és új csomagolást készít belőlük az élelmiszerek, háztartási termékek és szépségápolási cikkek számára – írja a Sky News.

Első körben 171 délnyugat-angliai és walesi üzletükben alakítanak ki ilyen visszaváltó helyeket, később pedig a többi üzletükben is szeretnék ezt bevezetni. A rendszer működését eddig tíz áruházukban vizsgálták, és a pozitív tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy szélesebb körben is elterjesztik.

A Tesco szerint a tesztüzem során a vásárlók a várt műanyagmennyiség több mint tízszeresét vitték vissza. Az összegyűjtött anyagokból készült például a sajtjaik csomagolása. A szupermarket szerint ez a lépés biztosítaná az Egyesült Királyság legnagyobb műanyag-újrahasznosító hálózatát. Arra számítanak, hogy így évente ezer tonna műanyagot hasznosíthatnak újra.

A Tesco minőségügyi igazgatója, Sarah Bradbury azt mondta: „Prioritás a lehető legtöbb műanyag mellőzése és csökkentése, valamint annak biztosítása, hogy az általunk használt műanyagok ne a környezetet szennyezzék.” Bradbury szerint a vizsgálataik azt mutatták ki, hogy a tesztjelleggel felállított pontok népszerűek voltak a vásárlók körében.

A Tesco lépését a Természetvédelmi Világalap (WWF) is üdvözölte, az újrahasznosított anyagokkal foglalkozó szakemberük, Paula Chin szerint a műanyagszennyezés a környezeti válság egyik legszembetűnőbb tünete. „A vállalkozásoknak, kormányoknak és háztartásoknak egyaránt fontos szerepük van a probléma kezelésében, ezért biztató látni, hogy a Tesco több üzletében kiterjeszti a műanyag-visszaváltás lehetőségét.”

Megkerestük a hazai Tescót, hogy Magyarországon terveznek-e hasonló lehetőséget bevezetni, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!