17 tonna kokaint foglaltak le belga rendőrök az ország eddigi legnagyobb drograzziája során

2021. március 10. – 13:04

frissítve

17 tonna kokaint foglaltak le belga rendőrök az ország eddigi legnagyobb drograzziája során
Kolumbiából a hagyományosabb exportcikkek közé rejtve érkezik Antwerpenbe a kokain (a kép egy 2018-as drogfogásról készült) Fotó: Notimex via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú évek türelmes nyomozását követően 1600 rendőr bevetésével 200 helyen tartottak meglepetésszerű házkutatást Belgiumban, mely során összesen 17 tonna kokaint, 1,2 millió euró készpénzt, 15 illegálisan tartott fegyvert, 8 luxusautót és 3 pénztárgépet foglaltak le (a fogás értékéhez érdemes tudni, hogy egy gramm kokain ára 15-20 ezer forint lehet). A letartóztatottak száma nem került nyilvánosságra, de az igen, hogy a nyomozók három ügyvédi irodánál is foglaltak le dokumentumokat, egy ügyvédet pedig őrizetbe vettek.

A belga rendőrség régóta próbál csapást mérni az Antwerpen központtal működő, európai jelentőségű drogelosztó hálózatra. A kikötővárosban pakolják ki a főleg Dél-Amerikából érkező, az európai piacra szánt kábítószer-szállítmányokat, és a drog innen indul el a kontinens országaiba. Az üzletet nemzetközi bűnbandák irányítják, akik a műfaj törvényszerűségeinek megfelelően egymással is gyakran kerülnek elszámolási vagy egyszerűen csak presztízskérdések körül forgó vitákba – az utóbbi hónapokban Antwerpenben kifejezetten felpörögtek a bandák közti leszámolások, merényletek.

Az antwerpeni drogelosztó hálózat elleni nyomozásban az hozta az áttörést, hogy a rendőrség hozzáférést kapott a magát a világ legbiztonságosabb kommunikációs platformjának tartó Sky ECC vállalat telefonjaihoz, melyet évek óta használ a szervezett bűnözés. A nyomozók így már két éve folyamatosan olvasták a bűnözők üzeneteit (a drogdealerek annyira biztonságban érezték magukat, hogy a virágnyelvet mellőzve, teljesen nyíltan beszéltek az üzelmeikről), és több százezernyi üzenetet megszűrve elegendő információhoz és bizonyítékhoz jutottak a tömeges razzia megszervezéséhez és bírósági engedélyeztetéséhez.

A példátlan méretű razzia csak az első csapás volt a szervezett bűnözői csoportok elleni offenzívában. Ahogy Van Quickenborne igazságügy-miniszter az akciót a helyi sajtónak kommentálta:

„Világossá vált, hogy [a drogmaffia] csápjai mindenhová elérnek, a magán- és a közszférában egyaránt. A szerdai akció csak az első lépés volt. Antwerpent az elmúlt években megfélemlítették az erőszakos leszámolások és a merényletek. Most már a rendszer legmélyére is bepillantást nyertünk, és feltárhatjuk az egész hálózatot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!