Szijjártó Japánban: Az egész világ szorít azért, hogy legyen olimpia

2021. március 9. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész világ szorít azért, hogy legyen olimpia, még ha egy esztendő késéssel is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban, miután találkozott Japánban Murakava Tamajóval, az olimpiáért felelős miniszterrel.

„Miniszterasszony azt mondta, hogy ők úgy készülnek, hogy lesz olimpia; 136 nap van a reménybeli megnyitóünnepségig” – mondta Szijjártó, aki fontos kérdésnek nevezte, hogy lehetnek-e nézők az eseményeken, és ha igen, lehetnek-e külföldiek.

Erről még márciusban döntés születhet, míg áprilisban dönthetik el, hogy a sportlétesítményeket milyen kapacitás mellett vehetik igénybe a nézők.

„Ami biztos, hogy az ideérkező sportolóknak nagyon komoly tesztelési kötelezettségeik lesznek. A jelenlegi elképzelések szerint nem követelik majd meg a beoltottságot a sportolóktól, bár itt már tudtak arról, hogy a mi sportolóink be lesznek oltva” – tette hozzá Szijjártó.

A videóban elmondta, a sportolóknak szigorú „viselkedési szabályoknak” kell megfelelniük, például korlátozzák majd, hogy milyen útvonalon és hova mehetnek a városban. Hangsúlyozta, hogy a magyar sportolók részvételéhez szükséges előkészületeket már megtették. A nagykövetség megemelt létszámban fog dolgozni az olimpia alatt.

Hat japán város lesz majd a magyar sportolók házigazdája a felkészülés alatt, így ezeken a településeken tizenegy sportág képviselői edzhetnek még az olimpia előtt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reményei szerint az elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpia és paralimpia a koronavírus-járvány leküzdésének szimbolikus ünnepe lehet. A tét nem kicsi: sikeres szervezéssel a NOB nemcsak a dopping- és korrupciós botrányoktól tépázott megítélésén javíthat, hanem fontos pozitív üzenetet is közvetíthet a válságból kilábalni igyekvő világnak. Az idő szorít, kevesebb mint fél év van hátra a tervezett megnyitóig. B tervre pedig lehetőség sincs, mivel már a 2022-es pekingi téli olimpia is a küszöbön áll. A témáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Japán cégek Magyarországon

Tavaly huszonhárom japán vállalat hajtott végre fejlesztéseket a magyar kormány támogatásával, hogy ne kelljen munkavállalókat elbocsátaniuk – mondta a külügyminiszter.

Ezen vállalatok 25 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre tavaly, amihez a kormány kilencmilliárd forintnyi támogatást biztosított. Jelentős fejlesztések elé néz az esztergomi Suzuki-gyár, de több tízmilliárd forintnyi beruházás várható a következő hónapokban az élelmiszeripar és az autóipar területén. Hozzátette, a koronavírus-járvány elleni harc jegyében az egészségügy területén is együttműködést folytat Japán és Magyarország. Japánból már több millió gyógyszer érkezett.

„Mi nagyon szorgalmazzuk azt, hogy az Európai Unió és Japán együttműködése legyen szorosabb, jöjjön létre a beruházásvédelmi megállapodás az unió és Japán között” – mondta, és szerinte még ennél is fontosabb, hogy a Japán részvételével létrejött kelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet, illetve annak tagállamai minél előbb közvetlen együttműködési kapcsolatba kerüljenek az unióval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!