Spéci szemüvegekkel a harci járművek falain is átlátnak az amerikai katonák

2021. március 9. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hadseregének új szemüvegei segíthetnek a katonáknak abban, hogy a harci járművek falain kívüli teret is lássák. A Popular Mechanics cikke szerint a hadsereg által kifejlesztett Integrated Visual Augmentation System (IVAS) nevű védőszemüveget főként a gyalogosok használják.

Az eszközök lehetővé teszik, hogy a katonák lássanak a sötétben, megkönnyítik az eligazodást a bonyolultabb terepviszonyok között is, és ki tudják vetíteni a digitális térképeket, vagy egyéb fontos adatokat a lencsékre.

És különösen fontos képességük az is, hogy a páncélozott járművekben utazó katonák a szállítójármű belsejében ülve is láthatják a külső terepviszonyokat, az IVAS segítségével tulajdonképpen „átlátnak” a járművek falain. Valójában ezt az teszi lehetővé, hogy a járművek külsejére kamerákat tesznek, amelyek összeköttetésben vannak a katonák szemüvegeivel.

Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege
Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege
Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege
Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege

Ez pedig hatalmas segítséget jelenthet, ugyanis veszélyes helyzetekben nincs arra lehetőség, hogy a katonák kilógjanak a harckocsikból, hogy lássák a kinti helyzetet, viszont amint a jármű megáll és a rámpa leereszkedik, gyorsan igazodniuk kell a környezetükhöz, meg kell határozniuk, hol van az ellenség, tájékozódniuk kell a küldetés sikeres végrehajtásához. A speciális szemüvegekkel a kiszállás után sokkal könnyebben kiismerik majd magukat az adott helyszínen.

Szakértők szerint így hatékonyabbá válnak a műveletek, és csökkenteni lehet az áldozatok számát. A hadsereg negyvenezer IVAS védőszemüveg vásárlását rendelte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!