Farmokról átterjedő tűz miatt robbant fel egy lőszerraktár, százan haltak meg Egyenlítői-Guineában

2021. március 8. – 23:03

Másolás

Vágólapra másolva

Legkevesebb 98 ember vesztette életét egy katonai létesítményben bekövetkezett robbanásban Egyenlítői-Guineában – közölték hétfőn a nyugat-afrikai ország egészségügyi hatóságai.

Az AhoraEG híroldal beszámolója szerint további tíz holttestet húztak ki a romok alól, ám ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták.

A Reuters azt írta, legalább 615 sérültje van a robbanásnak, ami a Bata város közelében lévő katonai bázison következett be. Az áldozatok között sok civil is van.

Az AhoraEG három egymást követő robbanásról számolt be, a Real Equatorial Guinea cpedig súlyos károkról és pánikról adott hírt, valamint arról, hogy a lökéshullámokat távoli épületeken is lehetett érezni.

Teodoro Obiang Nguema, az ország elnöke a „hanyagságot és figyelmetlenséget” jelölte meg a baleset okaként. A raktárak, amelyekben dinamitot és más robbanószereket tároltak, azután robbantak fel, hogy a közeli farmokon tüzet gyújtottak, a lángok pedig átterjedtek a barakkokra – mondta. Szerinte a lökéshullámok csaknem az összes épületben kárt okoztak a 250 ezer fős Bata városában.

Az államfő vizsgálatot rendelt el a felelősök elszámoltatására. Obiang nyugalomra intette a lakosságot, s figyelmeztetett, hogy az esettel kapcsolatban sok álhír terjed.

A Nyugat-Afrikában található egykori spanyol gyarmat a mentési munkákhoz nemzetközi segítséget kért, és a spanyol kormány már jelezte is, hogy humanitárius segélyt indít.

A robbanás csak tetézi az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő ország problémáit. Egyenlítői-Guinea is megsínyli a koronavírus-járvány okozta károkat, plusz az ország bevételének háromnegyedét biztosító olajpiac is lejtmenetben van, egyre kevesebbet fizetnek az ország nyersolajáért.

Az ország neve elég becsapós, mert az Egyenlítő nem halad át Egyenlítői-Guineán, csak az északi szélesség első foka. Az ország viszonyairól pedig elég sokat elárul az, hogy 1979 óta vezeti Teodoro Obiang Nguema, ezzel ő Afrika legrégebben hivatalban lévő vezetője. Nem véletlen, hogy az alelnöke neve is nagyon hasonló, ezt a pozíciót ugyanis fia, Teodoro Nguema Obiang Mangue tölti be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!