432 ezer forintnyi összeget adna minden amerikainak Joe Biden mentőcsomagja

2021. március 06. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Egyesült Államok szenátusa Joe Biden amerikai elnök 1900 milliárd dolláros (azaz közel 586 ezer milliárd forintos) mentőcsomagját, írja az MTI. A mentőcsomag most visszakerül a képviselőház elé, ahol a demokrata többségnek köszönhetően szinte biztos, hogy átmegy majd a javaslat.

Pénteken kezdődött, de szombaton ért véget az a több mint 24 órás szenátusi ülés, amin végül szűken, de elfogadták a javaslatot. A mentőcsomag elemei között szerepel például, hogy minden amerikainak ad a kormány 1400 dollárt (átszámítva kb. 432 ezer forintot) egyszeri juttatásként, valamint heti 300 dollárt kapnak munkanélküli segélyként azok, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. A szövetségi kormány emellett 350 milliárd dollárral segíti ki az államokat és az önkormányzatokat is.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője szerint a törvényjavaslattal „több segítséget kap több ember a szövetségi kormánytól, mint az elmúlt évtizedekben valaha” – a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell szerint viszont még „soha nem hazardírozott el” a szenátus egy ekkora összeget.

A törvényjavaslat most visszakerül a képviselőház elé, ahol eredetileg még ennél is nagyobb összeget, heti 400 dollárt adtak volna munkanélküli segélyként. Ha a kongresszus mindkét háza végül elfogadja a törvényjavaslat végleges formáját, akkor az Joe Biden elnök elé kerül majd elfogadásra, írja a Cnet.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass