Hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni

2021. március 5. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit közlekedési minisztérium pénteken ismertetett rendelete alapján hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni – írja az MTI.

Nagy-Britanniában a járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából néhány nyomós indok kivételével nem lehet külföldre utazni. A brit kormány azonban ezt a rendelkezést március 8-tól kiegészíti azzal, hogy

akik mégis külföldre kívánnak utazni, azoknak ezt írásos formában kell megindokolniuk.

Az utazás előtt kötelezően kitöltendő űrlapot, amely többek között az engedélykéről állampolgárságára is rákérdez, a kormányzati honlapról lehet letölteni. A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel

  • a külföldi munkavállalás,
  • a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység,
  • a külföldi tanulás,
  • az, ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia,
  • esküvő,
  • külföldi rokon temetése
  • és egy egyedi indok beírását lehetővé tévő rublika is.

Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak Angliából külföldre utazni, a hatóságok 200 font (85 ezer forint) helyszíni bírsággal sújthatják, és felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások, de a skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé ilyen űrlap kitöltését.

Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt héten március 8-án kezdődő enyhítéseket jelentett be, többek között azt, hogy két hónap után kinyithatnak a brit iskolák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!