A Greenpeace aktivistái zöldre festették az Air France egyik gépét a párizsi reptéren

2021. március 05. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace aktivistái meghökkentő performansszal hívták fel magukra a figyelmet pénteken reggel, amikor a párizsi Charles De Gaulle repülőtér előterén parkoltatott Boeing 777-es típusú Air France repülőgépet elkezdték zöld festékkel összekenni – írja az Airportal.hu.

Az akciójukról több felvétel készült, amelyeket hamar elterjedtek a Twitteren és más csatornákon. A kilencfős csoport egyes tagjai létrákon felmásztak a gép szárnyára, majd a törzs tetejére is, és egy molinót feszítettek ki. „Van terv az éghajlatváltozás megállítására? A megoldás: kevesebb repülő” – írták a molinóra.

Eközben ketten a földről kezdték el átfesteni a gépet. Az egész akció nagyjából tíz percig tartott, aminek a kiérkező rendőrök vetettek véget. Az egyelőre nem világos, hogy az aktivisták hogyan tudták kijátszani a biztonsági intézkedéseket, és miként jutottak be a repülőtér szigorúan őrzött területére.

Az AFP francia hírügynökség szerint a Greenpace tagjai azzal vádolják a francia kormányt, hogy légi közlekedéshez kapcsolódó környezetvédelmi kérdésekben csak a „greenwashing – zöldre mosás” marketingstratégiáját alkalmazza.

Nem sokkal később a közlekedésért felelős miniszter, Jean-Baptiste Djebarri a Twitterén büntetőeljárás indítását helyezte kilátásba az aktivistákkal szemben.